Kolumna

Quo vadis UNS?

Grupno učlanjenje, sigurni glasovi, pregovori o koalicionim podrškama sa fantomskim grupama, optužujući mejlovi i ljaganje protivkandidata, pripremanje autobusa kojima će se organizovano krenuti na glasanje – sve to smo već videli u realnom političkom životu, u vreme izbora. Kada se, međutim, to dešava u najstarijem novinarskom udruženju u zemlji, zaista je nemoguće ne zapitati se gde se to UNS zapravo zaputio. I zašto je izbor predsednika Udruženja novinara Srbije iznenada postao toliko bitan da se kampanja vodi svim časnim i ne baš časnim sredstvima.

Kako saznajemo, stvari su se potpuno otrgle kontroli i postaju sve intenzivnije sa približavanjem 29.maja kada bi na redovnoj Skupštini UNS-a trebalo da bude izabrano novo rukovodstvo udruženja.

Najpre su iz Beograda napadnuti čelnici ogranka UNS-a na Kosovu i Metohiji, Budimir Ničić i Živojin Rakočević, koje je aktuelni predsednik UNS-a, Vladimir Radomirović optužio u mejlu koji je dostavljen samo određenim novinarima, da su separatisti koji pokušavaju da otcepe taj deo UNS-a potpuno. Takva tvrdnja, ničim utemeljena , imala je za cilj da kod jednog dela članova UNS poljulja ugled ove dvojice značajnih novinara sa Kosova i Metohije, čiji značaj za uopšte postojanje medijske srpske scene na Kosovu je nemerljiv, a što je autoru ovog teksta veoma dobro poznato.

Kao reakcija na takve neprimerene kvalifikacije, usledila je kandidatura Živojina Rakočevića za predsednika UNS-a, koju je po pravilniku Udruženja potpisalo 50 članova.  Ta kandidatura je kao okidač pokrenula dosadašnjeg predsednika Udruženja, Vladimira Radomirovića, da krene u kontra – kampanju nalik izbornoj političkoj. I kao u crtanom filmu, u čitavu tu priču se umešao Zoran Veličković Zuja, lider PROUNS –a,  često pominjano ime u beloj knjizi zloupotreba medijskih konkursa u Srbiji. Blizak svakoj vlasti, Zuja Veličković je dobro proučio mehanizme izbornih pobeda. Kako saznajemo, iza zatvorenih vrata dogodio se sastanak između Radomirovića i Veličkovića sa agendom nadolazećih izbora za predsednika UNS-a. Prema našim saznanjima, razgovori između ova dva udruženja, jednog reprezentativnog i drugog, koje je do juče i sam UNS označavao kao „fantomsko“, jer je nastalo sa idejom nameštanja medijskih konkursa, vođeni su u smeru uzajamne saradnje. Prema dogovoru, Veličković će obezbediti masovno učlanjenje ljudi iz medija u okviru PROUNS-a (pored novinara, kako saznajemo, učlanjuju se preko  noći i računovođe, montažeri iako je to u suprotnosti sa pravilima UNS), autobuse kojima će se novinari prevoziti na izborni dan u Beograd na Skupštinu UNS,  sigurne glasove novoučlanjenih članova za Radomirovića. Zauzvrat, kako saznajemo UNS bi trebalo da pogura ulazak PROUNS-a u Savet za štampu, da ih podržava kao članove komisija u ministarstvima a pored toga, navodno im je obećano i članstvo  u Upravi Udruženja. Kao dodatnu uslugu PROUNS od UNS-a traži da ga više ne naziva fantomskim udruženjem.

Pored Radomirovića, sastanak sa Veličkovićem je imao i Nino Brajović, generalni sekretar UNS. U pisanom odgovoru na pitanja koje smo mu uputili mejlom, Brajović potvrđuje da je do susreta sa predsednikom PROUNS-a došlo:

„U petak, 23.aprila, video sam se sa predsednikom PROUNS-a Zoranom Veličkovićem, na njegovu inicijativu. Od njega sam saznao da se prethodno sreo sa predsednikom UNS-a, Vladimirom Radomirovićem. Pitao me šta mislim o nastavku saradnje sa PROUNS-om. Dok je Veličković predstavljao Kragujevačku inicijativu imali smo sporazum o zagovaranju da se 2 odsto lokalnih budžeta odvaja za lokalne medije i da insistiramo na zaključenju granskog kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike. Razgovarali smo o njihovom eventualnom učešću u radu Saveta za štampu i Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara. Rekao sam da mislim da treba da traže status posmatrača u tim telima, da treba da se profilišu u zaštiti novinara i da je to jedini put da postanu vidljivi. Rekao sam i da razgovori o saradnji imaju smisla posle naših izbora a da njegovo (PROUNS-ovo) davanje podrške bilo kom kandidatu UNS-a za predsednika, o čemu je naglas razmišljao nije dobro jer UNS treba da sprovede izbore bez uticaja i mešanja spolja. O svemu sam pisao i predsedniku UNS-a, koji se imejlom, složio sa mojim odgovorom Veličkoviću. “ – opisao nam je Brajović susret  sa predsednikom PROUNS, Zoranom Veličkovićem.

Iako smo pitanja uputili i predsedniku UNS-a Radomiroviću i PROUNS-a Veličkoviću, oni do zaključenja ovog teksta nisu odgovorili.

Bilo kako bilo, proces masovnog učlanjenja u UNS je  definitivno započeo. Tako se jednog dana učlanilo 44 članova iz Tačno d.o.o.,  prekjuče su pristigle pristupnice 26 radnika RTV Kruševca, a juče su pristigli spiskovi novih članova iz Kanala M iz Paraćina, kao i iz Aranđelovca, RTK, Šumadije, RTV Vranje. Bukvalno je za jedan dan učlanjeno još 60 članova.  Prema našim saznanjima, grupno učlanjenje je inicirano i na niškoj televiziji Zona plus.

Čitava mašinerija je pokrenuta da se obezbedi sigurna pobeda Radomirovića na izborima za predsednika UNS a a da se pri tom obezbedi legitimitet PROUNS-u, kroz praktično utapanje u reprezentativni UNS.

Da li je mesto predsednika novinarskog udruženja toliko bitno da bi se pribegavalo klasičnim političkim igrarijama kojima svedočimo već godinama unazad. Sve je tu. Čak i autobusi, kojima će se novopečeni članovi dovesti do Beograda da bi zaokružili unapred dogovorenog kandidata. Da li je to zaista potrebno Radomiroviću, glavnom i odgovornom uredniku Pištaljke, da apsurd bude veći, portala koji se bavi korupcijom?

Da li je svestan šta šurovanje UNS-a, sa glavnim krakom medijske hobotnice koja pustoši medijske konkurse širom zemlje uopšte znači, odnosno šta bi značilo da im se dopusti da na mala vrata uđu u Savet za štampu, Radnu grupu za bezbednost novinara ili druga tela nakon višegodišnje aktivne uloge u nameštanju konkursa za projektno sufinansiranje?

Odgovore na ova pitanja ćemo izvesno dobiti u danima koji slede. Ostaje, međutim, gorak ukus u ustima jer se nedopustivo ponašanje vidljivo u političkom spektru Srbije, sasvim izvesno prelilo i u druge sfere našeg društva, a novinarstvo je jedna od najvažnijih.

Opasno je koristiti političke matrice u naizgled bezazlenom nadmetanju za prvog među jednakima u najstarijem i najvećem udruženju novinara u Srbiji. I ispod časti je, i novinarske i ljudske.

Ivana Petrović

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

  • Dakle još idemo nizbrdo. Ili letimo nizbrdo, ili klizimo nizbrdo a kočnice ne rade. To smi mi. Predlažem da bar postavimo sebi crveni tepih da taj put u loše bude popločan nekim kamenstruganikom iz mionice (kad može Bečka opera moremo i mi), da propadamo u stilu a ne ovako bljak, nevidljivo, po lošem putu, nevidljivo. Neke crvene ukrasne štanglice i neko poljsko cveće. Eee, kad se setim, al se nekad dobro jelo.

Trenutno na radiju

Balthazar
Za 2 minuta

Fever

Balthazar
Gwen Stefani
Za 6 minuta

Cool

Gwen Stefani
Britney Spears
Za 9 minuta

(You Drive Me) Crazy

Britney Spears
Bangles
Za 13 minuta

Walk Like An Egyptian

Bangles
Alison Moyet
Za 16 minuta

Love Resurrection

Alison Moyet

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend