Kolumna

Quo vadis UNS?

Grupno učlanjenje, sigurni glasovi, pregovori o koalicionim podrškama sa fantomskim grupama, optužujući mejlovi i ljaganje protivkandidata, pripremanje autobusa kojima će se organizovano krenuti na glasanje – sve to smo već videli u realnom političkom životu, u vreme izbora. Kada se, međutim, to dešava u najstarijem novinarskom udruženju u zemlji, zaista je nemoguće ne zapitati se gde se to UNS zapravo zaputio. I zašto je izbor predsednika Udruženja novinara Srbije iznenada postao toliko bitan da se kampanja vodi svim časnim i ne baš časnim sredstvima.

Kako saznajemo, stvari su se potpuno otrgle kontroli i postaju sve intenzivnije sa približavanjem 29.maja kada bi na redovnoj Skupštini UNS-a trebalo da bude izabrano novo rukovodstvo udruženja.

Najpre su iz Beograda napadnuti čelnici ogranka UNS-a na Kosovu i Metohiji, Budimir Ničić i Živojin Rakočević, koje je aktuelni predsednik UNS-a, Vladimir Radomirović optužio u mejlu koji je dostavljen samo određenim novinarima, da su separatisti koji pokušavaju da otcepe taj deo UNS-a potpuno. Takva tvrdnja, ničim utemeljena , imala je za cilj da kod jednog dela članova UNS poljulja ugled ove dvojice značajnih novinara sa Kosova i Metohije, čiji značaj za uopšte postojanje medijske srpske scene na Kosovu je nemerljiv, a što je autoru ovog teksta veoma dobro poznato.

Kao reakcija na takve neprimerene kvalifikacije, usledila je kandidatura Živojina Rakočevića za predsednika UNS-a, koju je po pravilniku Udruženja potpisalo 50 članova.  Ta kandidatura je kao okidač pokrenula dosadašnjeg predsednika Udruženja, Vladimira Radomirovića, da krene u kontra – kampanju nalik izbornoj političkoj. I kao u crtanom filmu, u čitavu tu priču se umešao Zoran Veličković Zuja, lider PROUNS –a,  često pominjano ime u beloj knjizi zloupotreba medijskih konkursa u Srbiji. Blizak svakoj vlasti, Zuja Veličković je dobro proučio mehanizme izbornih pobeda. Kako saznajemo, iza zatvorenih vrata dogodio se sastanak između Radomirovića i Veličkovića sa agendom nadolazećih izbora za predsednika UNS-a. Prema našim saznanjima, razgovori između ova dva udruženja, jednog reprezentativnog i drugog, koje je do juče i sam UNS označavao kao „fantomsko“, jer je nastalo sa idejom nameštanja medijskih konkursa, vođeni su u smeru uzajamne saradnje. Prema dogovoru, Veličković će obezbediti masovno učlanjenje ljudi iz medija u okviru PROUNS-a (pored novinara, kako saznajemo, učlanjuju se preko  noći i računovođe, montažeri iako je to u suprotnosti sa pravilima UNS), autobuse kojima će se novinari prevoziti na izborni dan u Beograd na Skupštinu UNS,  sigurne glasove novoučlanjenih članova za Radomirovića. Zauzvrat, kako saznajemo UNS bi trebalo da pogura ulazak PROUNS-a u Savet za štampu, da ih podržava kao članove komisija u ministarstvima a pored toga, navodno im je obećano i članstvo  u Upravi Udruženja. Kao dodatnu uslugu PROUNS od UNS-a traži da ga više ne naziva fantomskim udruženjem.

Pored Radomirovića, sastanak sa Veličkovićem je imao i Nino Brajović, generalni sekretar UNS. U pisanom odgovoru na pitanja koje smo mu uputili mejlom, Brajović potvrđuje da je do susreta sa predsednikom PROUNS-a došlo:

„U petak, 23.aprila, video sam se sa predsednikom PROUNS-a Zoranom Veličkovićem, na njegovu inicijativu. Od njega sam saznao da se prethodno sreo sa predsednikom UNS-a, Vladimirom Radomirovićem. Pitao me šta mislim o nastavku saradnje sa PROUNS-om. Dok je Veličković predstavljao Kragujevačku inicijativu imali smo sporazum o zagovaranju da se 2 odsto lokalnih budžeta odvaja za lokalne medije i da insistiramo na zaključenju granskog kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike. Razgovarali smo o njihovom eventualnom učešću u radu Saveta za štampu i Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara. Rekao sam da mislim da treba da traže status posmatrača u tim telima, da treba da se profilišu u zaštiti novinara i da je to jedini put da postanu vidljivi. Rekao sam i da razgovori o saradnji imaju smisla posle naših izbora a da njegovo (PROUNS-ovo) davanje podrške bilo kom kandidatu UNS-a za predsednika, o čemu je naglas razmišljao nije dobro jer UNS treba da sprovede izbore bez uticaja i mešanja spolja. O svemu sam pisao i predsedniku UNS-a, koji se imejlom, složio sa mojim odgovorom Veličkoviću. “ – opisao nam je Brajović susret  sa predsednikom PROUNS, Zoranom Veličkovićem.

Iako smo pitanja uputili i predsedniku UNS-a Radomiroviću i PROUNS-a Veličkoviću, oni do zaključenja ovog teksta nisu odgovorili.

Bilo kako bilo, proces masovnog učlanjenja u UNS je  definitivno započeo. Tako se jednog dana učlanilo 44 članova iz Tačno d.o.o.,  prekjuče su pristigle pristupnice 26 radnika RTV Kruševca, a juče su pristigli spiskovi novih članova iz Kanala M iz Paraćina, kao i iz Aranđelovca, RTK, Šumadije, RTV Vranje. Bukvalno je za jedan dan učlanjeno još 60 članova.  Prema našim saznanjima, grupno učlanjenje je inicirano i na niškoj televiziji Zona plus.

Čitava mašinerija je pokrenuta da se obezbedi sigurna pobeda Radomirovića na izborima za predsednika UNS a a da se pri tom obezbedi legitimitet PROUNS-u, kroz praktično utapanje u reprezentativni UNS.

Da li je mesto predsednika novinarskog udruženja toliko bitno da bi se pribegavalo klasičnim političkim igrarijama kojima svedočimo već godinama unazad. Sve je tu. Čak i autobusi, kojima će se novopečeni članovi dovesti do Beograda da bi zaokružili unapred dogovorenog kandidata. Da li je to zaista potrebno Radomiroviću, glavnom i odgovornom uredniku Pištaljke, da apsurd bude veći, portala koji se bavi korupcijom?

Da li je svestan šta šurovanje UNS-a, sa glavnim krakom medijske hobotnice koja pustoši medijske konkurse širom zemlje uopšte znači, odnosno šta bi značilo da im se dopusti da na mala vrata uđu u Savet za štampu, Radnu grupu za bezbednost novinara ili druga tela nakon višegodišnje aktivne uloge u nameštanju konkursa za projektno sufinansiranje?

Odgovore na ova pitanja ćemo izvesno dobiti u danima koji slede. Ostaje, međutim, gorak ukus u ustima jer se nedopustivo ponašanje vidljivo u političkom spektru Srbije, sasvim izvesno prelilo i u druge sfere našeg društva, a novinarstvo je jedna od najvažnijih.

Opasno je koristiti političke matrice u naizgled bezazlenom nadmetanju za prvog među jednakima u najstarijem i najvećem udruženju novinara u Srbiji. I ispod časti je, i novinarske i ljudske.

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Kurt Maloo
Za 1 minut

Day of the Man With a Heart of Gold

Kurt Maloo
Moloko
Za 5 minuta

I Want You

Moloko
Michelle Gurevich
Za 9 minuta

Russian Romance

Michelle Gurevich
Tina Turner
Za 13 minuta

A Fool in Love

Tina Turner
Tom Jones
Za 15 minuta

Hold on, I'm Coming

Tom Jones

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend