Kolumna

Za Đoleta…

Foto: CITY SMART
Đorđe Balašević, poznati kantautor, preminuo je danas u 67.godini. Tako bi započeo In memoriam za svakoga drugog. Ali za Đoleta – ne može.

Zbog svih stihova kojima je romantično bojio decenijama našu neromantičnu stvarnost.

Zbog toga što smo se zaljubljivali od malih nogu u prćaste nosiće nalik onom Laninom iz istoimene pesme i zato što su nam se te prve ljubavi zaista ušunjavale, nezvane i same, da za sva vremena tu i ostanu. 

Za Đoleta – ne može.

Jer smo uz njegovu muziku probali divlje bademe i pamtimo im ukus koji gorči i dan danji. Jer smo svih ovih godina svesni da je trebalo da se odselimo kad nam je bilo 23, da ne vidimo mlade lavove umorne i ponižene kako rmbaju po magacinima stranih investitora, jer nemaju drugog izbora.

Za Đoleta, nikako – ne može.

Zato što smo verovali onomad, sve sričući neformalnu himnu naše generacije, da će bulevari sveta zaista zapamtiti muziku naših koraka i da ćemo živeti slobodno u inat onih, koji su skupljajući plen, pokušavali da nas kupe i da nam mladost kao sitan kusur odbroje. Nisu je odbrojali – oteli su je. A mi čudno ostali mladi zauvek.

Za Đoleta zato – ne može.

Jer smo bile provincijalke u studenjacima, one što sanjaju u koferima i koje neki zanesenjak čeka da strče niz hodnike, da bi im crtao sazvežđa u očima i pisao trapave stihove.

Za Đoleta – ne može. Ne ide formalno opraštanje kao da je ne daj bože, zaistinski, umro.

Jer smo voleli, bolovali, ljubili, pijuckali, dizali unapred izgubljene revolucije, ljutili se i nostalgično čuvali uspomene na nas nekadašnje, a on je uvek tu, sveprisutan. I kao takav, možda je samo zaplovio na, tako mu bliskom, D molu. I krenuo u neku novu pesmu, u neki novi stih, u ječam sna da sačeka onu čije ime sam Gospod zna.

Mi, verujemo, da je baš tako i nikako drugačije. I zato ovo nije poslednji pozdrav, kako to obično biva. Jer za Đoleta , tako ne sme i ne može.

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 51 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 48 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 44 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 40 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend