Kultura

Amadeus bend otvara “Dane banice” u Beloj Palanci

U prostoru City SMART kluba predstavljen je program 15. jubilarne Gastro-turistička manifestacije "Dani banice" koji počinju u petak 13. avgusta i traju do nedelje 15. avgusta. Manifestacija se održava u Beloj Palanci, a posetice očekuje bogat kulturno-umetnički program. Na dan otvaranja nastupa Amadeus bend od 21.30h.

Svečano otvaranje “Dana banice” zakazano je za 13. agust od 21h u parku “Vrelo”, nakon čega će u centru Bele Palanke nastupiti Amadeus bend.

Takmičarski deo programa  počinje u subotu 14. avgusta. Broj takmičara je ograničen na 140, a takmičari su dužni da prilože dokaz o vakcinaciji, dokaz da su preležali koronavirus ili negativan PCR test.

Drugog dana manifestacije, u centru grada nastupa Dženan Lončarević od 22h.

U okviru takmičarskog programa biće dodeljene  nagrade za tri najbolje banice u četitri kategorije: Tradicionalna slana banica, Tradicionalna slatka banica, Integralna banica, Kreativna banica. Žiri je internacionalni, a čini ga pet članova.

Među ovogodišnjim članovima žirija su Ivan Zvezdev, gastronomska zvezda Bugarske i Stefan Veljković iz Bele Palanke, višestruki pobednik “Dana banice”. Posetioci manifestacije imaće priliku da probaju i kupe banice već u petak 13. avgusta od 17h.

Proglašenje pobednika po kategorijama i svečano zatvaranje manifestacije je u nedelju 15. avgusta od 21h. Dok će u 22h u centru grada nastupiti Dejan Petrović sa Big bendom.

Pored takmičarskog dela programa biće priređeni revijalni deo u kojem će će na svojim štandovima predtaviti brojna udruženja. zanatlije, suvenir šopovi, privatni preduzetnici i pojedinci.

U okviru revijalnog dela biće organizovana Radionica za decu u izradi banice, radionica “Crtanje na brašnu”, Radionica za izradu predmeta starih zanata kao i Dečja olimpijada.

Radionice za decu će voditi promoter manifestacije Nenad Gladić – Lepi Brka.

Posetioci manifestacije će imati priliku da uživaju u specijalitetima domaće, ali i inostrane kuhinje. U subotu će se predstaviti šest stranih kulinari koji će pripremati specijalitete zemalja iz kojih dolaze. Reč je o gostima iz  Bugarske, Mađarske, Slovenije, Sirije, Francuske i SAD-a.

Takođe, posetiocima je dostupan  “Vrtkin vrt”, u kome će biti promovisana autohtona soorta paprike “Vrrka”, kao i jela čiji je glavni sastojak, a koja su karakteristična za ovaj kraj.

U okviru manifestacije biće održan i Sajam starih umetničkih zanata gde će se predtaviti zanatlije iz cele Srbije.

Manifestaciju tradicinalno organizuje Turistička organizacija Bele Palanke. Pokrovitelj manifestacije je opština Bela Palanka, Ministrastvo državne uprave i lokalne samouprave  i Ministarstvo trovine, turizma i telekomunikacija.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 12 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 9 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 5 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 1 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend