Kultura

Animacije o Konstantinu na koloniji crtanog filma

Šesta međunarodna dečija kolonija crtanog filma Pantelej 2012 održaće se od 5. do 9. avgusta u opštini Pantelej. Učesnici su iz Rusije, Slovačke, Bugarske i naše zemlje. Tema kolonije vezana je za cara Konstantina.

Svečano otvaranje manifestacije je u nedelju, 5.avgusta, u 20 h, u dvorištu opštine Pantelej. Ove godine biće svečanije i drugačije nego prethodnih jer je pripremljen i pozorišni performans, a učesnici će biti u kostimima iz Konstantinovog perioda.

Dečija kolinija crtanog filma posvećena je upravo caru Konstantinu pred predstojeći jubilej 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, kaže organizator kolonije Dejan Dabić.

„Polaznici će raditi crtane filmove i druge animatorske tehnike kako bi dočarali vreme u kojem je živeo Konstantin. Tema je vezana za Konstantina i period koji je prethodio Milanskom ediktu. Ono što se bude uradilo tokom kolonije videćemo na zatvaranju kolonije, a verovatno će učesnici i nakon kolonije raditi na tim projektima i možda to preraste u nešto još ozbiljnije“

Uz polaznike iz naše zemlje dolazi još oko 20 učesnika sa mentorima iz Rusije, Slovačke, Bugarske i naše zemlje.

Glavni predavači su Elvira Avakijan iz Rusije, autor više poznatih animiranih ruskih bajki, kao što je „Vasilisa Prekrasna“, i Jaroslav Baran iz Slovačke koji je radio kao animator u Diznijevom studiju.

„Elvira Avakijan je jedna od mentorki a dolaze nam i deca iz filmske škole „Koroljev“ iz Moskovske oblasti. Iz Slovačke, iz Bratislave dolaze Jaroslav Baran, vodi studio animiranog filma u Bratislavi. Tradicionalno nam dolaze deca iz Bugarske iz Narodnog čitališta iz Sofije, a tu su i Meglena Šamanova i Maja Kitova kao mentorke.“

Kolonija će raditi od 10 ujutru a tokom dana će se u raznim gradskim prostorima, poput bioskopa Kupina ili SKC-a, organizovati različite projekcije animiranog filma.

U Kupina bioskopu, u ponedeljak 6. avgusta , od 17i 30, u manjoj Sali bioskopa, prikazaće se filmovi koje su radili studiji koji ove godine učestvuju na koloniji.

Opština Pantel ej tradicionalno podržava rad ove kolonije, a kako je rekao predsednik opštine, Srđan Savić, u budućnosti će se zalagati da ona postane gradska jer to zaslužuje svojim kvalitetom.

Animirani filmovi rađeni tokom kolonije biće premijerno prikazani na zatvaranju 9. avgusta, na dan Svetog Pantelejmona, kada Opština Pantelej obeležava svoju krsnu slavu.

Organizatori kolonije su Studio crtanog filma „98“ i Udruženje građana „Anima“ iz Niša, a pokrovitelji Grad Niš i Gradska opština Pantelej.

CITY SMART

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Frankie Goes to Hollywood
Za 3 minuta

Two Tribes

Frankie Goes to Hollywood
Berk & the Virtual Band
Za 6 minuta

Rhythm Is a Dancer

Berk & the Virtual Band
Enigma
Za 9 minuta

Return to Innocence

Enigma
Marla Glen
Za 13 minuta

Run & Hide

Marla Glen
Babyface
Za 16 minuta

Change the World (With Eric Clapton)

Babyface

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend