Koncerti Kultura

Izložba posvećena Šabanu Bajramoviću u Nju Orleansu

U četvrtak 13. juna, u 18h u najpoznatijem svetskom džez muzeju u Nju Orleansu, u prisustvu američkih zvanica i predstavnika srpske dijaspore biće otvorena izložba posvećena kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću.

Lični predmeti, kao i ploče, kasete, cd izdanja, plakati za koncerte, knjige i časopisi koji govore o njemu biće izloženi na izložbi i posetioci će moći narednih 6 meseci da ih razgledaju. Pored toga biće izložena i statueta koju Nišvil džez festival dodeljuje izvođačima koji uspešno spajaju džez sa drugim muzičkim pravcima. Šaban Bajramović će se tako kao nekrunisan kralj balkanskog bluza i soula ali pre svega romske muzike, naći rame uz rame sa Luj Armstrongom, Rej Čarlsom, Džejmsom Braunom a na izložbi će se naći i fotografije nekih od dobitnika statuete Šaban Bajramović kao što su Solomon Bar, Bluz Braders, Al Di Meola i Kendi Dafler.

Pored izložbe posetioci će moći davide i kratak film o Šabanu, a preko QR kodova i da preslušaju njegove pesme. Na otvaranju će nastupiti i bend Petera Stana, romskog umetnika koji decenijama
živi u Njujorku i sa kojim mje Šaban nastupao četiri puta u toku njegove američke turneje.

Izložbu su čitavih 5 godina dogovarali  direktor Nišvila i direktor Nju Orleans džez muzeja Greg Lambosi a  koji je prošle godine konačno došao na Nišvil festival i u džez muzej i upoznao se sa životom i delom Šabana Bajramovića.

Nemerljiv doprinos ovoj izložbi dala je i predstavnica Nišvila u Americi Jelena Ivanjac konkretnim dogovorima o samoj postavci i vizuelnom indentitetu izložbe.

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Sherry Poppin
Za 0 minuta

Zoot Suit Riot

Sherry Poppin
JJ Cale
Za 3 minuta

Cajun Moon

JJ Cale
Paul Mccartney
Za 5 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Revivalists
Za 9 minuta

Wish I Knew You

Revivalists
Suede
Za 13 minuta

So Young

Suede

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend