Koncerti

Mlada pijanistkinja Petra Spasojević po prvi put nastupa sa Simfonijskim orkestrom

Niški Simfonijski orkestar svake godine daje šansu mladim umetnicima da pokažu svoj talenat na najvećoj muzičkoj sceni južne Srbije. Ove godine sa njima će nastupiti mlada pijanistikinja Petra Spasojević, kojoj će ovo biti prvi nastup sa profesionalnim simfonijskim orkestrom. Koncert će se održati u četvrtak, 13. maja, od 19 časova u sali NSO, iza koncertne sale.

Kako su kazali iz niškog Simfonijskog orkestra, oni se nadaju se da će ovaj koncert Petri biti samo odskočna daska za blistavu muzičku karijeru koja je pred njom.

Iza nje je veliki broj nastupa, a ljubav prema sceni motiviše je da se usavršava i muzikom osvaja publiku. Petra je svoj prvi solistički koncert održala kada je imala 12 godina. Trenutno radi na tome da postane kompozitor i nada se da će njena dela uskoro doći do slušalaca. Radi sa kompozitorkom Doroteom Vejnović.

Petra Spasojević je rođena u Kuršumliji 22. decembra 2004. godine. Zbog takozvanog “inkubatorskog slepila” i potrebe za specijalnim obrazovanjem, sa šest godina preselila se u Novi Sad. Tamo je pohađala nastavu u osnovnoj školi za decu sa smetnjama u razvoju “Dr Milan Petrović “.

U ovom trenutku Petra je učenica prvog razreda srednje Muzičke škole “Isidor Bajić” u Novom Sadu. Pohađa klasu, profesorke klavira, Ane Frlin. Tokom prethodnih sedam godina školovanja, Petra je učestvovala na brojnim pijanističkim takmičenjima, domaćim i međunarodnim, gde je osvajala najviša priznanja.

Osvojila je “Specijalnu nagradu za autorsko delo”, prvu nagradu na međunarodnom online takmičenju za svoju kompoziciju 2020, kao i maksimalan broj bodova na većini takmičenja. Iza nje su i osvojene dve titule laureata na “Festivalu pijanizma” u Sremskoj Mitrovici i “Festivalu Isidor Bajić” u Novom Sadu.

Godine 2020. je kao predstavnica Srbije nastupila na takmičenju “VirtuososV4+ Sviramo istim jezikom” u Budimpešt. Osvojila dve velike nagrade, Specijalnu nagradu i nagradu publike. Nakon toga je dobila poziv da nastupi na koncertu svetski priznatog violiniste Nemanje Radulovića.

Želja joj je da se razvije kao pijanista i kompozitor i da svojim radom pokaže svetu kako se ruše granice i predrasude kada se radi ono što se voli.

Na programu su Mocartov koncert za klavir br. 12, A-dur, K414, Fovrov Pavane i Rodrigov Adađo za duvače. Dirigent će biti Milena Injac. Karte se mogu kupiti svakog radnog dana na blagajni NSO od 08 do 15 sati po ceni od 400 i 250 dinara. Zbog epidemioloških mera, bez zaštitne maske, ulaz nije moguć.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Meg Myers
Za 3 minuta

Running Up That Hill

Meg Myers
Kurt Maloo
Za 7 minuta

Day of the Man With a Heart of Gold

Kurt Maloo
Honne
Za 10 minuta

What Would You Do (feat. Pink Sweat)

Honne
Chvrches
Za 13 minuta

How Not to Drown (feat. Robert Smith)

Chvrches
Jonas Blue, Max
Za 17 minuta

Naked

Jonas Blue, Max

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend