Koncerti

Moskovski sinodalni hor nastupa u Nišu

Foto: V.Keser - Z. Stojnić
Moskovski sinodalni - Patrijaršijski hor Ruske pravoslavne crkve, pod upravom Alekseja A. Puzakova, nastupiće u Svetosavskom domu u utorak 26. oktobra u okviru manifestacije "Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji". Koncert počinje u 19 časovaa, a ulaz besplatan.

Moskovski sinodalni hor jedan je od najstarijih profesionalnih horova u Rusiji. Osnovan je u Moskvi 1721. godine. Patrijaršijski hor crkvenjaka kao pojaca, koji se pojavio u šesnaestom veku, bio je osnova Sinodalnig hora.

U početku se patrijaršijski hor, sastojao od muških pojaca za službe. Pojanje je bilo monofono sve do sredine 17.veka, posle je hor počeo da peva polifone melodije, čime uvodi dečije glasove, altove i soprane u grupu. Kada je Patrijaršija ukinuta 1700.godine, hor je postao poznat kao “saborni” odnosno katedralni, i bio je vezan za Uspenski hram u Kremlju.

Nakon osnivanja Svetog sinoda 1721.godine hor je prebačen i postaje poznat kao sinodalni hor. Tokom 17. i 18. veka nastup patrijaršijskih pojaca i budućeg sinodalnog hora isticao se svojom muzikalnošću i umetničkim radom i predstavio je neku vrstu “moskovske paralele” horu sastavljenom od monarhijskih crkvenjaka, pojaca, preimenovanom u Sudski hor Petra Velikog, kasnije prebačenog u Sankt Peterburg.

Današnji Moskovski sinodalni hor je obnovljen u proleće 2009. godine. Ne tako davno horom počinje da diriguje Aleksej A. Puzakov, umetnički direktor moskovskog sinodalnog hora, i koji je uspeo da ujedini kreativnu snagu od 80 pevača.

Pored učešća na samim liturgijama, Moskovski sinodalni hor, takođe izvodi i koncertne programe. Hor sarađuje sa ruskim nacionalnim orkerstrom i Simfonijskim orkestrom “P. I. Čajkovski“, takođe je uključen u programe osmišljene za moskovske božićne i uskršnje festivale i učestvuje u važnim međunarodnim crkvenim projektima.

Ovaj hor već je nastupao u Nišu 2019. godine na festivalu “Muzički edikt”.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 32 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 29 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 26 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 21 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend