Koncerti

Moskovski sinodalni hor nastupa u Nišu

Foto: V.Keser - Z. Stojnić
Moskovski sinodalni - Patrijaršijski hor Ruske pravoslavne crkve, pod upravom Alekseja A. Puzakova, nastupiće u Svetosavskom domu u utorak 26. oktobra u okviru manifestacije "Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji". Koncert počinje u 19 časovaa, a ulaz besplatan.

Moskovski sinodalni hor jedan je od najstarijih profesionalnih horova u Rusiji. Osnovan je u Moskvi 1721. godine. Patrijaršijski hor crkvenjaka kao pojaca, koji se pojavio u šesnaestom veku, bio je osnova Sinodalnig hora.

U početku se patrijaršijski hor, sastojao od muških pojaca za službe. Pojanje je bilo monofono sve do sredine 17.veka, posle je hor počeo da peva polifone melodije, čime uvodi dečije glasove, altove i soprane u grupu. Kada je Patrijaršija ukinuta 1700.godine, hor je postao poznat kao “saborni” odnosno katedralni, i bio je vezan za Uspenski hram u Kremlju.

Nakon osnivanja Svetog sinoda 1721.godine hor je prebačen i postaje poznat kao sinodalni hor. Tokom 17. i 18. veka nastup patrijaršijskih pojaca i budućeg sinodalnog hora isticao se svojom muzikalnošću i umetničkim radom i predstavio je neku vrstu “moskovske paralele” horu sastavljenom od monarhijskih crkvenjaka, pojaca, preimenovanom u Sudski hor Petra Velikog, kasnije prebačenog u Sankt Peterburg.

Današnji Moskovski sinodalni hor je obnovljen u proleće 2009. godine. Ne tako davno horom počinje da diriguje Aleksej A. Puzakov, umetnički direktor moskovskog sinodalnog hora, i koji je uspeo da ujedini kreativnu snagu od 80 pevača.

Pored učešća na samim liturgijama, Moskovski sinodalni hor, takođe izvodi i koncertne programe. Hor sarađuje sa ruskim nacionalnim orkerstrom i Simfonijskim orkestrom “P. I. Čajkovski“, takođe je uključen u programe osmišljene za moskovske božićne i uskršnje festivale i učestvuje u važnim međunarodnim crkvenim projektima.

Ovaj hor već je nastupao u Nišu 2019. godine na festivalu “Muzički edikt”.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Lucius
Za 2 minuta

Tempest

Lucius
Stelartronic
Za 6 minuta

In Between Ft. Karafizi

Stelartronic
La Roux
Za 9 minuta

Fascination

La Roux
Bill Withers
Za 12 minuta

Lovely Day

Bill Withers
En Vogue
Za 16 minuta

Don't Let Go (Love)

En Vogue

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend