Koncerti

Ruski violončelista Denis Šapovalov nastupa u Nišu

Violončelista Denis Šapovalov iz Rusije nastupiće po prvi put u Srbiji, u Niškom simfonijskom orkestru. Koncert je zakazan za četvrtak 29. aprila od 19h.

Šopavalov dolazi po prvi put u Srbiju, a svoje umeće na violončelu predstaviće niškoj publici. Koncert se odvija pod digiinteskom palicom Svilena Simeonova, a na programu su E. Elgar: Serenada za gudače op. 20, A. Piacola: Fuga y Misterio, za gudače, ar. S. Simeonov i F. Gulda: Koncert za solo violončelo i duvače.

Šapovalov je rođen 1974. u gradu Čajkovski na Uralu. Diplomirao je na Moskovskom državnom konzervatorijumu Čajkovski, u klasi profesorke Natalije Šahovske, 2000. godine. Predavao je violončelo na Moskovskom konzervatorijumu dvanaest godina. Od 2014. pokrenuo je obrazovni projekat pod nazivom “Cello Travel International Academy”.

Od 2016. godine nastavio je sa kompozitorskom aktivnošću, nastupajući kao violončelista i dirigent, izvodeći svoja dela. U periodu 2019-20. Šapovalov je debitovao u koncertnoj dvorani Tonhalle Maag u Cirihu, u koncertnoj dvorani Zaryadje u Moskvi, u Palau de la Musica u Valenciji i u Zlatnoj dvorani bečkog Muzikferajna.

Denis Šapovalov je svestrani umetnik. Na svom repertoaru ima i originalni džez program. Strast prema rok muzici pretvorio je u svoje crossover projekte “Iznad zemlje” i ” Rock vs Rococo “, koji privlači novu publiku svojim klasičnim muziciranjem, navodi se na sajtu NVO.

O njegovom raskošnom talentu pisao je Mstislav Rostropovič, jedan od najvećih violončelista 20. veka. “Veliki talenat! Trebao bi biti ponosan na svoj dar!”, piše na sajtu NSO.  Šapovalov je dobio brojna priznanje za svoj dar. Učestvovao je na brojnim međunarodnim festivalima i izveo mnogo koncerata širom sveta. On je prvi klasični muzičar koji je 2007.  godine izveo samostalni koncert na Severnom polu.

Karte se mogu kupiti na blagajni Niškog simfonijskog orkestra po ceni od 400 i 250 dinara svakog radnog dana od 08 – 15 časova (administrativna zgrada iza koncertne sale NSO).Zbog epidemioloških mera, ulaz u koncertnu salu NSO, nije moguć bez zaštitnih maski.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Alicia Keys
Za 2 minuta

No One

Alicia Keys
Bobby Womack
Za 6 minuta

All Along the Watchtower

Bobby Womack
Whitney Houston
Za 9 minuta

Greatest Love

Whitney Houston
Noora Noor
Za 13 minuta

Forget What I Said

Noora Noor
Randy Crawford
Za 17 minuta

Purple Rain

Randy Crawford

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend