Koncerti

Umetnici iz Srbije i Makedonije otvaraju novu koncertnu sezonu u Simfonijskom orkestru

Koncertnu sezonu u Niškom simfonijskom orkestru otvaraju četiri umetnika iz Srbije i Severne Makedonije: Kliment Todorovski (violina), Dragan Đorđević Suzuki (violončelo), Tome Atanasov (oboa) Đorđi Alađozovski (fagota). Koncert počinje večeras od 19h.

Nova koncertna sezona Niškog simfonijskog orkestra počinje večeras, a publika će imati prilike da uživa u izvedbi klasične muzike čak četiri izvođača iz zemlje i regiona.

Na programu su dela ruskog i austrijskog kompozitora Dmitrija Šostakoviča i Jozefa Hajdna. Koncert se odvija pod dirigentskom palicom Svilena Simeonova.

“Na programu koncerta će se naći delo Sinfonia Concertante, austrijskog kompozitora Jozefa Hajdna za solo violinu, violončelo, obou i fagot, kao i Kamerna simfonija u c-mollu za gudače, ruskog kompozitora Dmitrija Šostakoviča”, navodi se u saopštenju.

Kliment Todoroski vilinista iz Severne Makedonije dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja. Nastupa je širom sveta. Od 2009. godine je koncertni majstor orkestra makedonske opere i baleta.

Na večerašnjem nastupu umeće na violončelu pokazaće Đorđi Alađozovski iz Makedonije. U svojoj bogatoj karijeri nastupao je i sarađivao sa velikim brojem kamernih sastava, orkestara i dirigenata. Alađozovski je i ranije nastupao sa Niškim simfonijskim orkestrom.

Tome Atanasov ljubav prema oboi gaji još od srednje škole, a kako se snalazi na ovom instrumentu Nišlije će imati priliku da se uvere na koncertu. Zvuk njegove melodične i tople interpretacije odveo ga je u mnoge velike koncertne dvorane širom sveta, a večeras ga dovodi u srce juga Srbije.

Pored trojice umetnika iz Makedonije, ljubiteljima klasične muzike predstaviće se Dragan Đorđević poznatiji kao Suzuki koji je nadimak dobio zahvaljujući istoimenoj metodi koja mu je pomogla u prvim muzičkim koracima kada je imao samo šest godina.

Pored toga što važi za jedng od najorigialnijih umetnika svoje generacije, specifičan je i po tome što svira na violončelu Džejmsa i Henrija Benksa iz 1797. godine.

Koncert se održava uz poštovanje svih epidemioloških mera, a karte se mogu kupiti na blagajni Niškog simfonijskog orkestra, do 15 sati, po ceni od 400 i 250 dinara.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 19 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 16 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 12 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 8 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend