Ekologija Kultura

Dani žalfije u subotu u Sićevu

Foto: Pixabay
Manifestacija kulturno-ekološkog karaktera, "Dani žalfije" održaće se u subotu 14. maja u prostorijama zgrade Likovne kolonije u Sićevu. Posetioce očekuje bogat kulturno umetnički program koji počinje u podne.

Ova manifestacija, kako kažu organizatori, ima za cilj edukaciju publike o endemskim biljnim vrstama. “U autentičnom prostoru Sićevačke klisure u selu Sićevo, osim novih saznanja oupotrebi i blagodetima koje pruža žalfija, ovo je prilika i za podsećanje starih običaja i zaboravljenih tradicionalnih vrednosti”, nadode iz NKC-a.

Ljubitelji prirode, ali i kulture uživaće u bogatom celodnevnom programu. Manifestacija počinje igrom i pesmom za šta će se pobrinuti KUD “Abrašević” i niški pesnici Violeta Jović i Vlasta Cenić. U 13 sati biće održano predavanje profesora  Đoga Zečeviać “Pčelinjim proizvodima do zdravlja”, a prisutni će imati priliku da čuju i nauče o lekovitosti i važnosti ovog pčelinjeg proizvoda.

Posetioci manifestacije će tokom celog dana moći da pogledaju i izložbu umetnika udruženja “Luna”, te ruktovorine brojnih udruženja koja čuvaju i neguju tradiciju, ali i da probaju po koji specijalitet.

U manifestaciji učestvuju: Udruženje niških domaćica i domaćina, Udruženje “Vilin vez”, Aktiv žena Niš, učenici OŠ “Nadežda Petrović“- Zadruga Nadeždine pčelice, Gljivarsko društvo Niš, meštani sela Sićevo.

Inače, Žalfija kako je u narodu još i zovu kadulja, slavulja, kalaver, kuš, mediteranska je biljka koje najviše ima u Dalmaciji i na Crnogorskom primorju, kao endemska, autohtona vrsta uspeva i u Sićevu, na obroncima Svrljiških planina. Da bi se sačuvalo ovo jedinstveno stanište u Srbiji, biljka je stavljena pod zaštitu.

Manifestaciju Dani žalfije organizuje Niški kulturni centar.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 26 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 23 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 20 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 15 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend