Film

Festival analognog eksperimentalnog filma u NKC-u

Niški kulturni centar biće domaćin festivala "Kinoskop" - Međunarodni festival analognog eksperimentalnog filma, koji je osnovan sa idejom da pokaže da još uvek postoje oni koji prave filmove na filmskoj traci istražuju sve mogućnosti kroz analognu tehnologiju. Festival će se održati u maloj sali Niškog kulturnog centra, 26. i 27. juna, od 19 časova.

Ovog leta ljubitelji filmskog platna mogu da uživaju u bogatom programu . U Niškom kulturnom centru održaće se filmski festival „Kinoskop“ koji je posvećen analognom eksperimentalnom filmu i obuhvata širok spektar alternativnih, underground i eksperimentalnih estetika na super 8, 16 mm, 35 mm formatu.

Još uvek postoje oni koji žele da sačuvaju tradicionalan način stvaranja filma. Festival analognog eksperimentalnog filma „Kinoskop“ upoznaće posetioce sa stvaraocima koji i pored novih tehnologija svoj rad zasnivaju na tradiciji.

Kinoskop je međunarodni festival analognog eksperimentalnog filma osnovan 2019. godine, sa sedištem u Beogradu, a posvećen stvaraocima koji, uprkos digitalnom dobu, istražuju mogućnosti filmske trake i neguju specifičnu estetiku koju ona pruža, oslanjajući se na tradiciju avangarde i nezavisnog filma.

„U saradnji sa Dejanom Dabićem, filmskim kritičarem i urednikom filmskog programa Niškog kulturnog centra (NKC), Kinoskop sa velikim zadovoljstvom predstavlja specijalnu projekciju koja će biti održana 26. i 27. juna u maloj sali NKC-a. Posetioci će imati priliku da vide izbor najuspešnijih ostvarenja iz bogate selekcije prvog i drugog izdanja festivala, nagrađenih odlukama žirija i publike, kao i nekoliko ličnih favorita organizatora“, saopštili su organizatori.

Program je podeljen na četiri tematske celine.

Kustosi festivala su Marko Milićević, jedan od osnivača filmske laboratorije Kino pleme, urednik programa Live Soundtrack i autor nekoliko kratkometražnih filmova, i Nikola Gocić, filmski recenzent, kolažni umetnik i čest saradnik Experimental Film Society-a.

Filmovi koji će biti prikazani su: Arhivski film / 1:00:25, Apsurd, pank & subverzije / 1:03:13, Magijsko-alhemijski filmski rituali / 1:34:44 i Meditativni film / 27:59.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Negative
Za 0 minuta

Vreme Je

Negative
Del Arno Band
Za 3 minuta

Ustajem

Del Arno Band
Naked Eyes
Za 7 minuta

Always Something There to Remind Me

Naked Eyes
Andrew Ridgeley
Za 10 minuta

Shake

Andrew Ridgeley
Keni Nije Mrtav
Za 14 minuta

Savrsen Greh

Keni Nije Mrtav

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend