Film

Festival analognog eksperimentalnog filma u NKC-u

Niški kulturni centar biće domaćin festivala "Kinoskop" - Međunarodni festival analognog eksperimentalnog filma, koji je osnovan sa idejom da pokaže da još uvek postoje oni koji prave filmove na filmskoj traci istražuju sve mogućnosti kroz analognu tehnologiju. Festival će se održati u maloj sali Niškog kulturnog centra, 26. i 27. juna, od 19 časova.

Ovog leta ljubitelji filmskog platna mogu da uživaju u bogatom programu . U Niškom kulturnom centru održaće se filmski festival “Kinoskop” koji je posvećen analognom eksperimentalnom filmu i obuhvata širok spektar alternativnih, underground i eksperimentalnih estetika na super 8, 16 mm, 35 mm formatu.

Još uvek postoje oni koji žele da sačuvaju tradicionalan način stvaranja filma. Festival analognog eksperimentalnog filma „Kinoskop“ upoznaće posetioce sa stvaraocima koji i pored novih tehnologija svoj rad zasnivaju na tradiciji.

Kinoskop je međunarodni festival analognog eksperimentalnog filma osnovan 2019. godine, sa sedištem u Beogradu, a posvećen stvaraocima koji, uprkos digitalnom dobu, istražuju mogućnosti filmske trake i neguju specifičnu estetiku koju ona pruža, oslanjajući se na tradiciju avangarde i nezavisnog filma.

“U saradnji sa Dejanom Dabićem, filmskim kritičarem i urednikom filmskog programa Niškog kulturnog centra (NKC), Kinoskop sa velikim zadovoljstvom predstavlja specijalnu projekciju koja će biti održana 26. i 27. juna u maloj sali NKC-a. Posetioci će imati priliku da vide izbor najuspešnijih ostvarenja iz bogate selekcije prvog i drugog izdanja festivala, nagrađenih odlukama žirija i publike, kao i nekoliko ličnih favorita organizatora”, saopštili su organizatori.

Program je podeljen na četiri tematske celine.

Kustosi festivala su Marko Milićević, jedan od osnivača filmske laboratorije Kino pleme, urednik programa Live Soundtrack i autor nekoliko kratkometražnih filmova, i Nikola Gocić, filmski recenzent, kolažni umetnik i čest saradnik Experimental Film Society-a.

Filmovi koji će biti prikazani su: Arhivski film / 1:00:25, Apsurd, pank & subverzije / 1:03:13, Magijsko-alhemijski filmski rituali / 1:34:44 i Meditativni film / 27:59.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 10 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 7 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 3 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 59 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend