Film

Božidar Pešić – „Voleo bih da snimam ovde”

Film „Prihvati ili odbij”, rađen u potpunosti u niškoj produkciji, prikazan je poslednje večeri ovogodišnjih 58. „Filmskih susreta”. Gost podkasta City smart radija bio je Božidar Pešić, režiser ovog filma, koji nas je proveo kroz proces stvaranja filma i nevolje koje se usput sreću.

Božidaru inspiracija nije bila na prvom mestu. Prvo se rodila ideja o snimanju filma, a tek kasnije je na red došlo razmišljanje o scenariju i temi koja će se obrađivati u filmu. Razmišljao je o tome šta publika gleda u bioskopu i pozorištu i shvatio da mlade interesuju trileri sa primesama horora.

Iako mnogi film „Prihvati ili odbij” povezuju sa popularnom serijom „Squid game”, ona režiseru nije poslužila kao inspiracija. U trenutku kada je krenuo sa realizacijom svoje ideje, aktuelne su bile društvene mreže i internet. Popularna serija nastala je godinu dana kasnije.

Snimanje filma je skupo, ali Božidar nije razmišljao o tome u toku pisanja scenarija. Kako kaže, verovatno se ne bi upustio u sve da je razmišljao na taj način. U toku rada, susreo se sa ozbiljnim problemima i troškovima. „Nismo imali snage ni da stanemo ni da nastavimo. To su ozbiljne borbe koje su trajale mesecima”, navodi režiser.

Za svoj film „Prihvati ili odbij” kaže da na blaži način ukazuje na to kako se koristi internet, te da je okrenut i mladima i njihovim roditeljima.  „Dobro je i za roditelje jer oni mogu da vide šta se to desi iza kulisa”, kaže Božidar.

Ima planove za budućnost. „Voleo bih da posle nekog određenog vremena i iskustva snimim mjuzikl”, kaže Božidar. Dodaje i da bi voleo da njegov drugi film bude sniman u Nišu. „Voleo bih da snimam ovde, jer ja nisam odustao iako sam naišao na velike probleme. Mislim da je moguće snimati ovde”, kaže Božidar. Dodaje i da će ljudi jednog dana uvideti budućnost snimanja filmova u Nišu. Predviđa i da će turisti biti zainteresovani da posete lokacije na kojima je nešto snimano.

Film je naišao na dobar prijem kod publike, a režiser planira da se zadrži i dalje u svetu filma. Ceo podkast slušajte ovde.

Ganja Nikolić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Van Morrison
Pre 4 minuta

Did Ye Get Healed

Van Morrison
Big & Rich
On Air!

Born Again (feat. Bon Jovi)

Big & Rich
Roisin Murphy
Za 2 minuta

The House

Roisin Murphy
Santana, Chris Stapleton
Za 5 minuta

Joy

Santana, Chris Stapleton
Shakespears Sister
Za 9 minuta

All the Queen's Horses

Shakespears Sister

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend