Film

Gran Pri festivala animiranog filma “Konstantinov zlatnik” osvojili Francuzi

Film “Colin Pane” iz Francuske osvojio je Gran Pri na Međunarodnom festivalu animiranog filma “Konstantinov zlatnik”. Na festival je prijavljeno 759 filmova iz 72 zemlje sveta, a selekciona komisija je odabrala 126 filmova iz 20 zemalja. Nagrađeni su filmovi iz Slovačke, Francuske, Holandije, Indije i Hrvatske.

Filmovi su bili podeljeni u dve kategorije: Student, autora starosti do 26 godina i Senior za autore starije od toga.

“Winner” iz Slovačke osvojio je prvo mesto i izdvojio se među  56 ostvarenja animiranog filma u studentskoj kategoriji. Drugo i treće mesto osvojili su filmovi “Dead End” i “Felling Blue” iz Francuske.

Animirani film iz Holandije “Inkt” osvojio je prvo mesto u kategoriji Senior u kojoj se takmičilo 70 filmova.  Na drugom mestu je film “Dormo Poco” iz Italije, a na trećem “Mondo Domino” iz Francuske.

Dodeljene su i dve specijalne nagrade filmovima “MAA” iz Indije i “Dry Season Fruit” iz Hrvatske. Filmovi sa festivala biće prikazani u Niškom kulturnom centru, a o terminu projekcije javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Međunarodni festival animiranog filma “Konstantinov zlatnik” održava se paralaleno sa  Međunarodnom kolonijom animiranog filma za decu i mlade “Pantelej”.

Koloniju tradicionalno organizuje Studio crtanog filma 98 i Udruženje “Anima” Niš, u saradnji sa Gradskom opštinom Pantelej, a uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Ovogodišnja manifestacija trajala je u periodu od 12. do 16. jula. Kolonija je okupila učesnike iz Bugarske, Republike Srpske i Srbije, koji su imali zadatak da putem animacije, “ožive” narodne umotvorine koje je sakupljao Vuk Karadžić.

Poslednjeg dana manifestacije prikazan je film “Oranje Marka Kraljevića” nastao na radionicama animacije održanih u sklopu kolonije.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Bryan Ferry
Za 3 minuta

Bete Noir

Bryan Ferry
Elton John
Za 7 minuta

Blue Eyes

Elton John
Michelle Gurevich
Za 10 minuta

Russian Romance

Michelle Gurevich
Kawala
Za 14 minuta

Angry Man

Kawala
Joy Crookes
Za 18 minuta

Feet Don't Fail Me Now

Joy Crookes

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend