Film

Počinje prvi festival savremenog nemog filma u Nišu – “Ćutanje je zlato”

Foto: NKC
Od ponedeljka 15. do srede 17. novembra u Maloj sali Niškog kulturnog centra po prvi put biće organizovan festival savremenog nemog filma pod nazivom “Ćutanje je zlato”. Nišlije će moći da pogledaju filmove različitih žanrova svih kategorija, a osim projekcija, biće i takmičarskog dela.

Festival će biti svečano otvoren od 18h specijalnim projekcijama koje su obeležeile istoriju nemog filma. Iste večeri, malo kasnije od 20 sati počeće i takmičarski program novonastalih filmova sa improvizovanom muzikom uživo.

“Cilj festivala je revalorizovanje nemog filma kao originalnog kinematografskog izraza i filmskog jezika zasnovanog na vizuelnim, znakovnim i neverbalnim sredstvima izražavanja, kao i istraživanje perspektiva nemog filma u digitalnom dobu, kroz predstavljanje projekata restauracije i digitalizacije ” navode organizatori.

Svakog dana festivala, sve do 17. novembra, publika će biti u prilici da pogleda brojne filmove u takmičarskom i revionalnom delu. Pored uživanja u filmovima, Nišlije će moći da saznaju više o tome kada i kako je nastao nemi film, te u čemu se ogleda njegov značaj u sferi sedme umetnosti i zašto je on važan za savremeno doba na pratećim predavanjima.

Kako stoji na sajtu Filmskog centra Srbije, naziv festivala je inspirisan istoimenim filmom Rene Klera, iz 1947, sa radnjom smeštenom u epohu nemog filma.

Epoha nemog filma je, navode, stvorila autentično izražajno sredstvo sa originalnim sistemom značajnskih kodova zasnovanim na postupcima koji pripadaju isključivo vizuelnom kinematografskom jeziku i manipulaciji dijegetičkim prostorom i vremenom- montaži.

Pojavom zvuka, igrani film je preuzeo i neke oblike izražajnosti iz klasičnih dramskih formi i time izgubio na svojoj čistoti i autentičnosti u estetičkom smislu, često dajući prednost verbalnim izražajnim sredstvima.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 5 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
On Air!

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 1 minut

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 5 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 9 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend