Film

U NKC-u Ciklus filmova “Filmski klasici – 55 godina Praške škole”

Legendarni naslovi domaće kinematografije znamenitih režisera biće prikazani u Niškom kulturnom centru (NKC), u okviru revije “Filmski klasici – 55 godina Praške škole i Centar filma” od 20. do 22. maja.

U sećanje na režisere koji su obeležili srpsku kinematografiju u NKC-u biće prikazani filmovi, i to oni koji su izabrani kao najbolji na listi srpskih igranih filmova u prošlom veku.

Pre 55 godina Srđan Karanović i Goran Marković bili su prvi studenti iz bivše Jugoslavije koji su otišli u Prag da studiraju režiju na čuvenoj praškoj akademiji – FAMU, a nakon njih stigli su i Lordan Zafranović, Rajko Grlić i Goran Paskaljević.

Ciklus filmova „Filmski klasici – 55 godina Praške škole“ obuhvata po jedan film reditelja iz Srbije: Srđana Karanovića, Gorana Markovića i Gorana Paskaljevića koji su sredinom sedamdesetih i kasnije, širom sveta proslavili našu kinematografiju.

“Izbor je napravljen od njihovih filmova koji su izabrani na listu 100 najboljih srpskih igranih filmova u XX veku, a koji su digitalno restaurisani”, kažu iz organizacije.

Od 20. – 22. maja na bioskopskom repertora Kulturnog centra naći će se Ciklus filmova „Filmski klasici – 55 godina Praške škole i Centar filma“.

Centar film je stvoren sa željom članova Udruženja filmskih radnika i umetnika SR Srbije 1966. godine u Beogradu. Prvobitno kao Servis filmskih radnih zajednica koji okuplja stvaraoce, podstiče inicijative i stvara uslove za ostvarenje zajedničkih težnji kreativnog duha filmske proizvodnje. Početkom 70-ih dobija naziv Centar filmskih radnih zajednica, da bi konačno, 1978. godine prerastao u Centar film.

Mini filmsku reviju 20. maja otvara ostvarenje “Varljivo leto ’68” (1984) nedavno preminulog reditelja Gorana Paskaljevića, prema scenariju preminulog autora Gordana Mihića.

VARLjIVO LETO ’68 (1984), reditelja Gorana Paskaljevića, posetioci mogu da pogledaju  20. maja od 19 časova.

Glumci Slavko Štimac, Danilo-Bata Stojković, Mija Aleksić, Mira Banjac, Sanja Vejnović, Neda Arnerić, Dragana Varagić

U leto 1968. godine, maturant Petar stasava za ljubav. Potreba da pronađe ženu svog života dovodi ga u niz delikatnih situacija u istorijski burnoj 1968. godini.

NEŠTO IZMEĐU (1983), 21. maja u 19 časova

Reditelj Srđan Karanović

Glumci Keris Korfman, Dragan Nikolić, Predrag Manojlović, Renata Ulmanski, Zora Doknić-Manojlović, Gorica Popović, Nina Kirsanova, Petar Ilić

Američka novinarka na proputovanju u Beogradu nađe se sa dvojicom prijatelja koji se bore za njenu naklonost…

NACIONALNA KLASA DO 785 ccm (1979), 22. maja od 19 časova.

Režija Goran Marković

Glumci Dragan Nikolić, Bogdan Diklić, Bora Todorović, Voja Brajović, Aleksandar Berček, Gorica Popović, Rade Marković, Olivera Marković, Mića Tomić, Dragomir Felba, Danilo-Bata Stojković, Jelica Sretenović, Irfan Mensur

Mladi automobilski trkač u nacionalnoj klasi želi da pređe u višu klasu, ali mora da pobedi u važnoj trci. Istovremeno mora da odloži i odsluženje vojnog roka…

Cena pojedinačne karte je 100,00 dinara.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 51 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 48 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 44 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 40 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend