Kultura

,,Gde smo ono stali” – tragikomična farsa sa elementima melodrame

U sredu, 17. marta na sceni Narodnog pozorišta u Nišu biće izvedena predstava ,,Gde smo ono stali" u režiji Nenada Todorovića, a po tekstu Marjana Todorovića. Premijera je zakazana za 18h.

,,Ovaj komad je za mene bio veoma inspirativan. Jako volim kada pozorište učestvuje aktivno u društvu i preispituje i bolna i manje bolna pitanje. Aktivnost pozorišta je za mene  ono što je njegova društvena svrhovitost i razlog zbog koga postoji, kazao je Nenad Todorovi, reditelj. Istako je da odmah po čitanju teksta znao da želi da ,,oživi” komad na sceni. ,,U interakciji teksta i nas koji ga tumačimo, na neki način i kritikujemo, pregovaramo i komuniciramo s njim je oslikava ono što naše društvo jeste. A to je, tragikomična farsa sa elementima melodrame.

Komad je rađen po autorskom tekstu Marjana Todorović, člana anasambla niškog teatra. On je ispičao da je tekst nastao 2011. godine kada je radio kao popisivač. ,,U to vreme sam išao od kuće do kuće i sretao se sa raznim ljudima koji su se prema meni, kao popisivaču postavili na različite načine. To iskustvo iskoristio sam u građenju likova. Ono što sam uočio je da se ništa nije promenilo za deset godina”, kazao je on.

Aleksandar Marinković je otkrio da tumači čak četiri uloge i da predstava preispituje različite karaktere, ili kako glumci  koji su radili na komadu kažu, predstavlja vivisekciju karaketera. On je kazao da je rad na predstavi bio zahtevan, ali i izazovan.

Dok će Natalija Jović  predstavom ,,Gde smo ono stali” debitovati na sceni. Mlada glumica poreklom iz Svrljiga, nije krila uzbuđenje pred premijeru i kazala je da je odrasla u pozorištu. Te, da je posebno raduje što će njena prva premijera biti baš na Jugu i to u pozorištu zbog koga je i odlučila da se bavi glumom.

Uloge tumače: Aleksandar Marinković, Jasminka Hodžić, Maja Banković, Katarina Mitić, Zorica Damjanović, Miroljub Nedović, Stefan Mladenović, Natalija Jović i Marko Radojević. Tekst je 2018. bio uvršten među pet najoriginajlnijih tekstva Sretijinog pozorja 2018. u Novom Sadu. Predstava će imati dva premijerna izvođenja  u martu, 17. i 21. Obe premijere počinju od 18h. Cena karte iznosi 600 dinara.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 40 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 43 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 47 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 51 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 55 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend