Kultura

Gradska većnica najavila hitnu sanaciju urušenog bedema niške Tvrđave, obezbeđen sporni deo

Foto: arhiva
Bedemi niške tvrđave koji su počeli da se urušavaju zbog rastinja koje godinama nije tretirano na propisan način, biće sanirani po hitnom postupku najavila je gradska većnica za kulturu i turizam, Andrijana Anastasov.

Gradska većnica tvrdi da Zavod za zaštitu spomenika kulture u čijoj nadležnosti je i sama Tvrđava nikada do sada nije uputio bilo kakav dopis o stanju pomenutog istorijskog spomenika niti ukazao na potrebe saniranja bedema.

“Na insistiranje Grada dobili smo nekoliko dopisa koji tačno opisuju koje radove je potrebno izvšiti na saniranju štete koje ja nastala, kao i opis mera tehničke zaštite i tretmana rastinja.  Medijana će preduzeti svoj deo posla za tretiranje rastinja na stabilnim i nestabilnim zidnim površinama, jer ono ne može da se seče, da se čupa. Jasno se zna šta treba da se radi”, objašnjava Anastasov.

Ističe da je Građavinska inspekcija izašla na teren i obezbedila kritično mesto i dodaje da je u toku izrada preračuna nakon čega će novcem iz Kancelarije za ekonomski razvoj biti saniran urušeni deo.

“Kameni blokovi koji su uspali iz tog dela zbog rastinja su odneti. Naši sugrađani su bili dovoljno savesni pa su te blokove odneli te s toga Grad mora da naruči te blokove i sve će to da košta naš Grad”, ističe Anastasov i dodaje da će se ubuduće tražiti izveštaji na nedeljnom i mesečnom nivou o stanju svih spomenika kulture kako se slične stvari ne bi dešavale.

Anastasov nije propustila priliku i da prozove pojedine medije koji su kako kaže stanje na Tvrđavi pripisali vlasti Srspke napredne stranke, tj. gradonačelnici i njenom timu, ali kako kaže svi mi imamo kratko pamćenje te se ne sećamo da se to događalo i ranije, pre njihovog mandata.

Podsetimo, uređenje i revitalizacija Tvrđave najavljeno je još 2013. godine, a Gradsko veće je pre četiri godine usvojilo projekat koji podrazumeva da se saniraju bedemi i napravi oko 1.300 metara staze kojom će moći da se šeta. Prema tom planu do 2023. Tvrđava bi trebalo da zasija u punom sjaju.

Do sada su urađeni samo dekorativni radovi. Rekonstrukcija bedema, najavljena kao najvažnija u projektu, nije završena jer je nekoliko tendera propalo zato što se javljao samo jedan ponuđač sa previsokom cenom.

Krajem 2020. godine gradonačelnica Dragana Sotirovski je potpisala novi aneks ugovora o uređenju Tvrđave, a detalji nisu bili poznati.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 10 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 7 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 3 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 59 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend