Kultura

Istraživanja u Medijani će biti nastavljena po otvaranju, ali pod budnim okom javnosti

Završni radovi na uređenju arheološkog nalazišta Medijana se privode kraju, a većnica resorno zadužena za oblasti kulture i turizma Andrijana Anastasov kaže da će biti okončani u toku ovog meseca. Prema njenim rečima Medijana će za javnost biti otvorena do kraja godine, a istraživanja na samom nalazištu će biti nastavljena.

„Što se tiče arheološkog nalazišta Medijana, ja moram da napomenem da se od 2013. do 2018. radila krovna konsktrukcija u nadležnosti Republičkog zavoda za zaštitu spomenika. Od 2018. mi radimo projekat Gradovi u fokusu koje finansira u potpunosti Ministarstvo kulture i Grad Niša. Poslednji projekat se upravo završava nakon čega će ovaj objekat biti otvoren“, kaže Anastasov.

Anastasov objašnjava da su urađene pristupne staze, krovni pokrivač i  rekonstruisana muzejska zgrada te očekuje da nalazište bude otovreno za javnost do kraja godine.

„Obeležavanje završetka radova i otvaranje za građane i javnost biće do kraja godine, a veliko svečano otvaranje za sve one koji su sarađivali na tom projektu i sve one naše saradnike koji žele da obeleže to nalazište biće na proleće naredne godine“, objašnjava Anastasov.

Dodaje da će se istraživanja u Medijani nastaviti, ali da neće biti ponovnog zatvaranja. „Istraživanje se dalje nastvalja. Fakultet iz Beograda  radi istraživanje termi koje se nalaze pored Medijane. Imamo tamo još nekoliko stvari koje su pokrivane, sačuvane, a treba da se nastavi i sve će se to raditi pod budnim okom javnosti i više se neće zatvarti Medijana“, obećava većnica.

Podsetimo, kapije Medijane zatvore su od jeseni 2017. godine, a rok njenog otvaranja se produžavao više puta, te su Nišlije konstatovale da su je Rimljano izgradili za kraće vreme nego što ga aktuelna vlast rekonstruiše.

Tim povodom grupa anonimnih aktivista u gradu poznatija kao Urbana gerila upisala je nalazište u Ginisovu knjigu rekorda u kategoriji za najdužu nedostupnost nalazištu za turiste.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Mccartney
Pre 38 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Pre 35 minuta

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Pre 32 minuta

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
Pre 29 minuta

Colour Me Blue

Alfie Templeman
Killers, K.D. Lang
On Air!

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend