Kultura

Ivanjski venac – manifestacija koja čuva tradiciju i narodne običaje

Kulturna manifestacija "Ivanjski venac" ogranizovana je na platou ispred Beograske kapije u Trđavi, povodom praznika rođenja Svetog Jovana Krstitelja.

Ružica Pertović, predsednica društva Umernika “Slava” objašnjava da običaji kažu da je 7. jul devojački praznik. “na ovaj tračlo sepreko rosne trave smatrajući da je ta voda zdrava, plaeli su se venčići smatrajući se da su biljke okupane jutarnjom rosom na ovaj praznik posebne jer štite ukućane od sveg zla, te su se zato razne trave brale u uplitale u venčiće koji su se potom kačili iznad vrata i kapija, da bi terali zlo sa kućnog praga.

Žene i devojke koje su se latile pletenja venčića kažu dok zbiraju razne trave da svaka od nabranih biljaka ima svoju simboliku. U venčić je obavezno utkati zdravac, hajdučku, travu, kantarion da bi ukućani bili zdravi”, kaže sagovornica i dodaje osmehom da ukoliko devojka plete venčić treba da doda i jednu ružu da joj se obrazi rumene.

Manifestacija “Ivanjski venac ima tradiicju dugu osam godina. “Ovo je osma godina kako udruženje umetnika”Slava” i rukovotstvo Gradske opštine Crveni krst obeležavavaju ovaj dan sa ciljem da čuvamo tradiciju i običaje. Stare knjige kažu da će kuća koja ima ovaj venčić biti zaštićena od svih zala i da će u njoj boraviti ljubav i sloga, te mi danas našim sugrađanima delimo venčiće”, kazao je predsednik Gradske opštine Crveni ksrt Miroslav Milutinović.

Program manifestacije je upličen i kulturno umetničkim programom za koji su se postarali muzičari, ali i umetnici i pesnici koji su sa posetiocima podelili delić svog bogatog opusa.

Narodno praznovanje Ivanjdana potiče iz predhrišćanskog perioda, od ratarskog kulta u kojem se slavi sunce kada u vreme letnje dugodnevice isijava najveću snagu, kao i početak žetve. Običaj je da se tog dana bere lekovito cveće i pletu venčići, a jedan od običaja veli da devojka pošto splete venčić kroz njega treba da pogleda onog momka koji joj se dopada.

Još jedno verovanje kaže da devojka treba da ubere cveće pred Ivanjdan i u noći između 6. i 7. jula ga stavi ispod jastuka i prespava na njemu. Ukoliko cveće ujutru bude i dalje sveže i lepo, brzo će upoznati srodnu dušu. Ako cveće uvene, još će morati da sačeka na susret sa pravom ljubavi.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 19 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 16 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 12 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 8 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend