Kultura

Izložba japanskih grafika u Paviljonu u Tvrđavi

Izložba „Savremena japanska grafika“, biće otvorena utorak 9. marta u Paviljonu u Tvrđavi. Otvaranje je zakazano za 12h, a ulaz je besplatan. Izložba traje do 23. marta.

,,Sagledavajući izložbu u celini uočava se mnoštvo različitih poetika od figurativnog do apstraktnog izraza“, kazala je prof. dr. Jasna Jovanov istoričar umetnosti. ,,Krećući se između znakovnih, simboličkih, asocijativnih, geometrijskih, stilizovanih ili realističkih prizora, japanski grafičari makar u minijaturnom segmentu svog rada zadržavaju barem mrvicu tradicionalnog, najočiglednijeg u hvatanju fragmenta, trenutka, kratkog isečka iz realnog ili izmaštanog univerzuma“

Na postavci će biti zastupljene grafike malog formata, realizovane u različitim tehnikama visoke, duboke, ravne, propusne i digitalne štampe.

Zastupljeni su radovi preko 60- oro likovnih stvaraoca,  članova Udruženja japanskih grafičara umetničke formacije. Udruženje je osnovano davne 1931. godine i od tada aktivno nastupa na izložbama svuda po svetu sa ciljem promocije japanske umetničke grafike na međunarodnom nivou. Status jedinog japanskog udruženja profesionalnih grafičara dobilo je 2013. godine“, objasnila je autorka projekta dr.um Snežana Petrović sa Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Prema njenim rečima izložba ima za cilj promociju japanske kulture grafičkog lista. Izložba je pre prikazivanja u Nišu gostovala u Novom Sadu u Galeriji „ La Vista“. Saradnja sa japanskim Udruženjem i postavka grafike malog formata, rodila se zahvaljujući Grafičkoj radionici u Sićevu 2018. godine.  Kako su saopštili iz GLSU izložba je organizovana zahvaljujući angažovanju novosadske grafičarke Snežane Petrović.

Izložba je otvorena do 23. marta. Ulaz na izložbu je besplatan. Posetioci izložbe  dužni su da nose zaštitne maske i drže propisanu distancu. Posetioci koji dođu bez maske neće moći da uđu i vide izložbenu postavku.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Nicim Izazvan
Za 0 minuta

Jer Te Vise Ne Volim

Nicim Izazvan
David Austin
Za 4 minuta

Turn to Gold

David Austin
Virgins
Za 8 minuta

Rich Girls

Virgins
Lemaitre
Za 11 minut

Closer Ft Jennie a

Lemaitre
Freya Ridings
Za 14 minuta

Weekends

Freya Ridings

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend