Kultura

Izložba o Drugom svetskom ratu u Srbiji, okupacija, stradanje i oslobađanje zemlje

Foto: ilustracija
Izložba "Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945" otvara se u četvrtak, 25. marta, od 13 sati u galeriji Sinagoga. Ova izložba će biti otvorena do 2. maja. Ulaz je besplatan.

Arhivska dokumenta i fotografije oslikavaju delovanje jugoslovenskih partizana i borbe za oslobođenje zemlje. Na slikama se može videti kako se uspostavio odnos između jugoslovenske narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije. Zatim se prikazuje njihova zajednička uloga u oslobođenju okupirane Srbije. S druge strane, fotografije oslikavaju i okupaciju zemlje, sudbinu izbeglica i ratnih zarobljenika u nemačkim logorima, kao i stradanje civilnog stanovništva.

“Na izložbi se mogu videti fotografije i dokumenta iz 30 fondova i zbirki koji se čuvaju u 13 instiucija kulture iz sedam gradova Srbije. Dodatak izložbi predstava deo pod nazivom “Propagandna umetnost u decenijama posle rata”. Njega čine eskponati iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije u Beogradu te se mogu videti dela Đorđa Andrejevića Kuna, Dušana Gakovića, Stevana Dukića, Save Sandića, Ota Loga”, navode iz Narodnog Muzeja Niš.

Autori izložbe su dr Mirjana Mraović, Nataša Milošević Dulić, dr Jasmina Nikolić i dr Dragana Miloradović. Izložba je zajednički projekat Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra “Odbrana”. Muzeološku postavku uradio je Vuk Obradović. Jelena Knežević prezentovala je dela iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije u Beogradu.

Organizatori izložbe ispred Narodnog muzeja Niš su kustosi Ivana Gruden Milentijević i Nebojša Ozimić. Izložba je nastala kao rezultat istraživanja arhivske građe kao primarnog istorijskog izvora, prvenstveno u fondovima i zbirkama Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja.

Svi koji to žele, mogu besplatno posetiti ovu postavku u Galeriji Sinagoga. Radno vreme Galerije Sinagoga je od 12 do 18 sati od utorka do petka, vikendom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom je zatvorena za posetioce. Svi posetioci moraju nositi maske i održavati fizičku distancu od dva metra.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 54 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 51 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 47 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 43 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend