Kultura

Izložba, okrugli sto i promocija knjige o Dušanu Z. Milačiću u Univerziteskoj biblioteci

U Svečanoj sali Univerzitetske biblioteke u sredu 25. maja u 12 sati biće otvorena izložba "Dušan Z. Milačić: romanista, književnik, prevodilac“ (1892-1979)“, autora Jovana Mladenovića. Izložba je prva u nizu projektnih aktivnosti nastalih sa ciljem da se javnosti približi lik i delo književnika, a publika će tokom nedelje imati priliku da pristustvuje okruglom stolu kao i predstavljenju knjige posvećenu Milačiću.

Na otvaranju izložbe pored autora govore: Vlada Veljković, Dopisni član SANU i predsednik Komisije za rukovođenje radom Ogranka SANU u Nišu; Dragan Ognjanović, direktor Narodne biblioteke “Rade Drainac” Prokuplje; Snežana Bojović, upravnik Univerzitetske biblioteke “Nikola Tesla”.

Istog dana od 13:30 u Multimedijalnoj sali Unoverzitetske biblioteke biće organizovan okrugli sto, dok će u petak 27. maja od 12 sati biti promovisana knjiga”Momenti duše, poezija, eseji, prepiska”.

Foto: Srpska akademija nauka i umetnosti – Ogranak SANU u Nišu

Na projektu su zajednički radili Srpska akademija nauka i umetnosti – ogranak SANU u Nišu, Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla“ Niš i Narodna biblioteka “Rade Drainac“ Prokuplje.

Dušan Z. Milačić bio je romanist, istoričar francuske književnosti i književnik, poreklom s juga. Književni rad započeo je pesmom “Moja poezija”, objavljenom 1911. u “Vencu“ J. Živanovića, te zbirkom stihova Momenti duše (1913).

Sarađivao je u “Vencu“, „Radničkim novinama“, “Srpskim novinama“ (Krf), “Novom dobu“ (Kruševac), “Niškom glasniku“, “Srpskom književnom glasniku“, “Književnim novinama“, “Politici“, “Pravdi“, “NIN“-u i drugde.

U Nišu je pokrenuo časopis “Omladinski glasnik“ (1925). Za Minančića kao istoričara književnosti i književnika najznačajnija je serija monografija o francuskim piscima (Balzak, Igo, Zola, Stendal, Molijer), kao i knjige o dvema francuskim glumicama, Sari Bernar i Mariji Malibran. Osim proze, sa francuskog je prevodio i pozorišne komade.

Umro je Beogradu 1979. godine, a istorija književnosti ga pamti kao stvaraoca koji je ostavio značajan trag u kulturi.  Oni koji žele da se blize upoznaju sa likom i delom Dušana Milačića mogu da posete izložbu, a ulaz se ne naplaćuje.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 29 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 26 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 22 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 18 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend