Kultura

Izložbe, stručna vođenja, promocije i radionice tokom Noći muzeja u Nišu

Nišije će u subotu 14. maja u Noći muzeja imati priliku da čuju o podvizima Stevana Sinđelića, heroini Nadi Tomić, Branku Miljkoviću pesniku čije se ime i danas izgovara sa poštovanjem, pesnikinji otrgnutoj od zaborava, Gordani Todorović, ali i drugim znamenitim ličnostima iz bliže i dalje istorije. Vrata muzeja su otvorena od 17 do 22 sata, a ulaznice se ne naplaćuju.

U ovoj jedinstvenoj noći, kada su vrata kulturnih ustanova otvorena do kasnih večernjih časova, publika može uživati u različitim sadržajima i bogatom kulturnom programu.

Ljubitelje davne istorije očekuju tri zanimljiva predavanja u Aerheološkoj sali. Vesna Crnoglavac će posetiocima otkriti tajne antičkog grada, Slobodan Mitić će govotiri o srednjevekovnom oružju, dok će  Stanisalv Pavlović posetiocima pričati o Viničkom blagu.

Posetioci koji žele da saznaju o podvizima Stevana Sinđelića i srpske vojske mogu da posete Ćele kulu i čuju istorijske priče od kustosa muzeja Marine Vlaisavljević i Bojane Nešić, dok oni koji žele da upoznaju heroine poput Nade Tomić, po kojoj je jedna ulica u gradu i ponela ime, mogu da posete Logor “12. februar” gde će ih dočekati Nebojša Ozimić i Ivan Mitić.

Poete, ali i ljubitelji pisane i izgovorene reči imaće prilike da se upoznaju sa stvaralaštvom Branka Miljkovića, ali i zavičajne pesnikinje Gordane Todorović, otrgnute od zaborava u Književno memorijalnoj postavci uz stručno vođenje Jelene Bogdanović. U ovoj kulturnoj ustanovi biće predstavljen i Muzejski zabavnik od 18 do 20 sati.

Stručna vođenja  kustosa u  Ćele kuli i Logoru na Crvenom Krstu odvijaju na svakih sat vremena od 18 do 22 sata, a u Književno-memorijalnoj postavci Sremac/Miljković na savakih sat vremena.

U ovoj noći posetioci će takođe moći da vide i blago koje čuva Muzej crkvenih starina koji je smešten u Svetosavskom domu, ali i jedinstveni muzej u kome se čuvaju proizvodi nekadašnje Elektronske indistrije u Naučno tehnološkom parku.

Dok će ljubitelji umetnosti u Noći muzeja moći da posete čak nekoliko izložbi: “Iza objektivnosti” u Galeriji Sinagoga, dela nastava u okviru Grafička radionica Sićevo u Paviljonu u Tvrđavi, izložbu skulptura Marka Vućkovića u Salonu 77 kao i retrospektivnu izložbu slika Dragana Kostića u Oficirskom domu.

Izložba u Sinagogi u Noći muzjea otvorena je od 17 do 22h, dok su postavlje u Salonu 77, paviljonu i oficirskom domu otvorene od 18 sati do ponoći.

Najmađi će, takođe, uživati u bogatom pogramu, a prva radionica će se održati ispred Gradske kuće 14. maja, dok su ostale planirane 17, 18, 19. maja u Kniževno memorijalnoj postavci.

Podsetimo, Evropska Noć muzeja se u Srbiji obeležava od 2007. godine, a 14. maj je značajan, jer tada počinje Nacionalna nedelja muzeja koja traje sve do 20. maja. U okviru ove nedelje biće obeležen još jedan važan datum Međunarodni dan muzeja 18. maja.

Tokom Nacionalne nedelje muzeja ulaznice se posetiocima ne naplaćuju, sem ako u pitanju  organizovane turističke grupe.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 44 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 40 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 37 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 33 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend