Izložbe

Caru u čast – izložba fotografija i komemoracija u nedelju u Pozorištu

Foto: narodno poorište Niš
U nedelju 7. novembra u 18h u sali Narodnog pozorišta održaće se komemoracija poznatom fotografu Dušanu Mitiću Caru. Njemu u čast biće priređena i izložba pozorišnih fotografija nastalih u poslednje dve decenije.

Narodno pozorište Niš predstaviće deo izložbe pozorišnih fotografija u čast nedavno preminulog poznatog niškog fotografa Dušana Mitića Cara, dugogodišnjeg saradnika, prijatelja i hroničara pozorišnog života našeg grada, saopštili su iz Pozorišta.

Sarađujući sa niškim pozorištem više od dve decenije, ovekovečio je najuspešnije i najnagrađivanije predstave, te su tako i nastale neke od najlepših pozorišnih umetničkih fotografija.

“Mitić je pozorišnu fotografiju smatrao posebnom granom umetničke fotografije. Prednost je davao crno-beloj fotografiji, a poseban izazov i inspiracija su mu bile predstave sa dobrom scenografijom, kostimima i svetlom. Sve to njegovim fotografijama daje poseban izražaj i vrednost koja se ne zaboravlja”, navode iz Pozorišta.

Izbor pozorišnih fotografija koje će niška publika imati priliku da vidi u foajeu pozorišta pre početka predstava u mesecu novembru, deo su njegove autorske izložbe priređene u niškoj Sinagogi 2017. godine, povodom 130 godina Narodnog pozorišta Niš.

On je tom prilikom na konferenciji za štampu istakao: “Tokom skoro 20 godina mog druženja sa pozorištem nastalo je nekoliko hiljada fotografija, tako da je najteže bilo izabrati one koje će posetioci moći da vide. Bile su to noći i noći pretraživanja. Sve ono što je zavređivalo da se nađe na izložbi, ne bi stalo u halu “Čair“, a kamoli u “Sinagogu“.

Podsetimo Dušan Mitić Car preminuo je  23. oktobra posle teže i duge bolesti.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 15 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 12 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 8 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 4 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend