Izložbe

Četiri decenije od Novog talasa u Nišu – zatvaranje izložbe i tribina

Foto: Kristina Mitrović
Povodom zatvaranja izložbe posvećene obeleževanju četiri decenije od nastanka Novog talasa u Nišu, u četvrtak 25. maja od 18 sati u Klubu alternativne kulture Feedback, biće organizovana tribina na kojoj govore: Predrag Cvetičanin, gitarista i pevač grupe "Dobri Isak", Nikola Todorović, rok kritičar i Rastislav Dinić, kolumnista "Peščanika". Moderatorka je Marija Peternel, autorka izložbe i članica Udruženja za prirodu i društvo "Multivox".

Izložbu čiji su koautori Vladimir Đorđević  i Marija Peternel čine privatne fotografije i sećanja Nišlija na pravac koji je bio zastupljen u muzici, filmu, dizajnu, fotografiji, stripu, modi i  savremenoj umetnosti uopšte i ostavio neizbrisiv trag.

Sama postavka posmatrana sa distance od četiri decenije svedoči o jednom, kako su na otvaraju kazali autori, naizgled drugačijem gradu, koji je i dalje prisutan iako ne uvek očigledan, prisutan i vidljiv na mejstrim medijima,  ali je zapravo u ovom gradu koji u najvećoj meri inspiriše ono što je kvalitet života u njemu.

U sam proces prikupljanja građe iz privatnih arhiva, Javnim pozivom, uključeni su bili građani i građanke, svedoci, učesnici i akteri sveumetničkog pokreta bivše Jugoslavije, a rezultat rada na ovoj izložbi je velika baza digitalizovanih privatnih fotografija iz ovog perioda.

Autori izložbe koja će biti otvorena još nekoliko dana ističu da njenim zatvraranjem, zapravo sve počinje jer se nadaju da će ova postavka biti podstrek Nišlijama i Nišlijkama da pretraže svoje podrume i fijoke i podele uspomene, na možda neki, drugačiji način.

Izložbu „Novi talas u Nišu, 40 godina kasnije“ realizovalo je Udruženje za prirodu i društvo „Multivox“, uz podršku Lokalne fondacije.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Wham
Za 0 minuta

A Ray of Sunshine

Wham
Vulfmon
Za 5 minuta

I Cant Party

Vulfmon
Upsahl
Za 7 minuta

Good Girl Era

Upsahl
Jennifer Hudson
Za 10 minuta

Respect

Jennifer Hudson
Limao
Za 13 minuta

Good Good Time

Limao

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend