Izložbe

Crtalački opus Nadežde Petrović pred niškom publikom

Foto: GSLU
Izložba crteža "Nadežde Petrović: bez boje", iz kolekcije Narodnog muzeja, biće otvorena u utorak 23. januara od 13. u Paviljonu u Tvrđavi. Autorka izložbe je muzejski savetnik Evgenija Blanuša.

U želji da upozna publiku sa crtalaćkim opusom rodonačlenice srpske moderne umetnosti. Galerija postavkom radova nastalih u periodu 1894. do 1912. u Beogradu, na studijskim putovanjima po Srbiji i Rimu, nastavlja obeležavanje jubijela 150 godina od rođenja Nadežde Petrović.

Kako navode iz galerije, crteži predstavljaju  svedonačnstvo o Nadeždinom crtalačkom umeću, slkarskom napredovanju, zapažanju i motivima koji su je interesovali. Crteži koji svedoče o njenom talentu podeljeni su u tri kategorije i svaki od njih predtavlja jednu fazu u umetničkom radu.

„Svojim istraživanjem Blanuša je obuhvatila sve crteže koji se čuvaju u Narodnom muuzeju Srbije, grupišući ih u tri celine. Prvu čine skice i neobavezne beleške, nastale bez prethodnog planiranja, spontano, bez traga ekspresivnosti svojstveno za njen slikarski potez. Drugoj grupi pripadaju crtežoi sa studija, oji pokazuju da je, sledeći pedagoške zahteve svojih profesora dostigla zavidno umeće u akademskom načinu crtanja. Treća grupa je posebna celina, iizdvaja se od ostatka njenog crtalačkog opusa, i figuratvno može se reći da su bliski grafičkom ekspresionizmu“, navodi se u katalogu izložbe.

Izložba će za publiku biti otvorena do 23. februara, a ulaz je slobodan.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elektricni Orgazam
Za 1 minut

Zasto Da Ne

Elektricni Orgazam
Billy Idol
Za 5 minuta

Eyes Without a Face (Unplugged)

Billy Idol
Everything But the Girl
Za 9 minuta

When All's Well

Everything But the Girl
Traffic Jam
Za 12 minuta

A Castle in the Sand

Traffic Jam
Nothing But Thieves
Za 16 minuta

Welcome to the Dcc

Nothing But Thieves

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend