Izložbe

„Dečaci ne plaču, a devojčice su lepe“, izložba slika u Galeriji NKC

U Galeriji Niškog kulturnog centra otvorena je izložba likovnih radova pod nazivom "Dečaci ne plaču, a devojčice su lepe", kao jedan vid borbe protiv stereotipnog predstavljanja polova. Zainteresovani izložbu mogu posetiti svakog radnog dana do 19. aprila.

Feministička likovna kolonija je nastala pre sedam godina, na tačno 110 godina od osnivanja kolonije Nadežde Petrović. Učesnice te likovne kolonije spojila je velika ljubav prema borbi za ženska prava, pa se tako i sa izloženih dela može osetiti velika snaga i želja da u svojoj borbi opstanu.

„Mi smo likovnu koloniju izmaštale u mom dvorištu, tako što smo razmišljale o svom radu i o svom delovanju i do koga sve stignemo. Pitale smo se kome sve uspemo da objasnimo šta je to feminizam i koliko je to lepa stvar i neophodna za žene“, kaže Tatjana Nikolić, predsednica Centra za devojke.

Dodaje da su se ranije uglavnom više bavili radionicama posvećenim srednjim školama, pa su tako kroz seminare i konferencije  pokušavale da približe svoja iskustva i znanja kako mladima, tako i  predstavnicima raznih institucija. Takođe su i kroz pozorišne predstave, ali i čestim akcijama na ulici skretale pažnju na značaj feminizma u društvu.

Sa likovnim umetnicama nismo bile u kontaktu, pa su tako došle na ideju da se povežu.

„Pomislile smo kako bi bilo baš super da raspišemo konkurs i da nam se devojke, umetnice i žene iz okoline Niša jave, kako bi bile sedam dana u Sićevačkoj koloniji, jer je i čuvena Nadežda Petrović tamo imala svoju koloniju“, priseća se Tatjana.

I, zaista, uspele su da okupe umetnice i preliju svoju energiju na platno i kroz razne umetničke forme. Tako već šest godina traje uzajamna ljubav.

„Zajedništvo tih sedam dana gde su one i same sa sobom i zajedno je veoma važno. Sve to što one razmenjuju privatno, a sve privatno je javno, sva svoja iskustva lična i umetnička zajedno čini fenomenalno iskustvo“, ponosno ističe Tatjana.

To je, kako ističe značajno i umetnicama i svim devojkama i ženama.

Ipak, iako Centar za devojke postoji 23 godine, predstavnice nemaju podršku iz Grada, a za mnoge svoje akcije one se snalaze kako znaju i umeju. Tanja navodi da za žensko stvaralaštvo ili nema adekvatong prostora, ili ga je jako malo. Sve što su do sada uspele je bilo isključivo kroz njihove projekte, a nemaju ni stalan prostor.

„Želele smo da omogućimo  barem jednom u godini grupnu izložbu sa svim učesnicama. Značajno je da su slike putovale, pa su obišle i druge zemlje pored Srbije“.

Kako ona tvrdi, ni posle toliko godina nisu dobile pažnju predstavnika vlasti.

„Ljudi koji sede tamo negde ne shvataju koliko je bitno osnažvati devojke i žene koje su u nasilju, ili kojima je potrebno da ukapiraju šta je nasilje pre nego da im se dogodi. Feminizam je zaista neophodan ženama jer je to osnovna borba za ženska prava. Oni nikada nisu došli da vide ništa od naših radova, kao ni efekte istih. Ne kapiraju da  su 23 godine važne“, kazala je.

Ni pored godine korone, ove devojke i žene ništa nije zaustavilo da stvaraju, deluju i apeluju na sve nepravde. Iz Centra pozivaju sve zainteresovane da dođu i posete izložbu, pa možda i pronađu sebe i svoju misiju baš uz njih.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Lemaitre
Za 3 minuta

Closer Ft Jennie a

Lemaitre
Vella
Za 6 minuta

Rumors

Vella
Declan Mckenna
Za 10 minuta

The Key to Life on Earth

Declan Mckenna
Katerine Avgoustakis
Za 14 minuta

Ayo Technology

Katerine Avgoustakis
Chicken Shed
Za 18 minuta

I Am in Love With the World

Chicken Shed

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend