Izložbe

Deo zaostavštine Dušana Cvetkovića – Duce na izložbi u Arhivu

Foto: Vikipedija
U četvrtak, 11. avgusta od 12 časova u holu Istorijskog arhiva biće otvorena izložba "Čika Ducin zavet", autorke Miljane Đorđević. Publika će, kako kažu iz Arhiva, prvi put imati priliku da vidi originalne fotografije i dokumenta koje su deo zaostavštine Dušana Cvetkovića – Duce, a koji govore o bogatom opusu stvaralaštva našeg poznato glumca, pisca, kompozitora i sakupljača narodnih pesama u ovom kraju.

Izložba prati život našeg poznatog sugrađanina koji je svojim radom u oblasti kulture i umetnosti doprineo razvoju svog grada i države. “Publika će prvi put imati priliku da vidi originalne fotografije i dokumenta koje su deo zaostavštine Dušana Cvetkovića – Duce, a koji govore o bogatom opusu stvaralaštva našeg poznato glumca, pisca, kompozitora i sakupljača narodnih pesama u našem kraju”, navode iz Arhiva.

Foto: Istorijski arhiv

Dušan Duca Đ. Cvetković (Niš, 29. januar 1892 — Niš, 18. april 1978) bio je srpski glumac, operski pevač, reditelj, dramski pisac i upravnik pozorišta. Na daske koje život znače stupio je Duca 1912. godine, zahvaljući jednom neobičnom susretu u Vojnoj bolnici gde je sreo svog prvog učitelja glume Kostu Delinija. On ga primio u svoju trupu Povlašćeno pozorište “Joakim Vujić“, a prvu ulgu je Nišlija zaigrao u predstavi “Kapetanovo dete”.

Kao glumac svoj zenit ostvario je u starijem dobu i istakao se u karakternim i komičnim ulogama, a naročito u tumačenju lokalnih likova sa svim tipičnostima karaktera, navika i govora u komadima iz Niša, Leskovca i Vranja. Ostale su upamćene njegove uloge: Stevan Dragić (Seoski lola), Gliša (Na poselu), Gvozden (Devojačka kletva), Maksim (Đido), Celestin (Mamzel Nituš), Ferl Bači (Kneginja čardaša), Vun Či (Gejša), Ivko (Ivkova slava), Hadži-Zamfir (Zona Zamfirova), i mnoge druge.

Napisao je 57 pozorišnih komada, uglavnom šaljivih, sa likovima iz južne Srbije, s obzirom na to da je izvanredno poznavao izvorni niški, leskovački i vranjski govor.  Svog slavnog sugrađanina Nišlije pamte po mnogo čemu, ali se i ponose činjenicom da je Duca  autor muzike i stihova poznate pesme “Niška Banja” od koje srce brže zaigra.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 14 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 11 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 7 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 3 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend