Izložbe Umetnost

Dinastija Obrenović u pank izdanju u Oficirskom domu

foto: Aleksandar Leka Mladenović
U Oficirskom domu u Nišu večeras će biti otvorena nesvakidašnja izložba poznatog beogradskog umetnika Aleksandra Mladenovića. Izložba nosi naziv "Najbolje od…najveći hitovi i promašaji”, gde je čuvena dinastija predstavljena u sasvim novom i drugačijem svetlu.

Inspirisan portretima vladara iz dinastije Obrenović, Istorijskim muzejom Srbije u Konaku kneza Miloša u Topčideru, ali i muzičkom subkulturom nastaloj u Velikoj Britaniji, Mladenović je spojio naizgled nespojivo, a ljubitelji pank muzike, pank kulture kulture i grafike moći će da posete  izložbu večeras od 19 časova.

Autor izložbe prof. dr Aleksandar Leka Mladenović, koji je inače i doktorirao na temi panka već trideset godina stvara radove inspirisan muzikom, pank kulturom. Među portretima vladara dinastije Obrenović, naći će se na njegovoj samostalnoj izložbi “Najbolje od…najveći hitovi i promašaji” i druge kreacije. Otvaranje izložbe zakazano je za večeras od 19 sati.

“Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu večeras će niškoj publici predstaviti retrospektivnu izložbu Aleksandra Mladenovića Leke koju čini 31 godina umetničke grafike. Mladenović je, spajajući tradicionalnu grafiku sa novim metodama, često zalazio u digitalni svet i time postizao ubedljiviji izraz, dok je kao predložak u radu često koristio fotografiju, navode organizatori. Poseban izazov za Mladenovića predstavlja fenomen kulture panka, oštrih poruka i jasnog dejstva koju doživljava kao jednu vrstu mogućnosti da istraži sopstveni vizuelni iskaz kroz specifičan koloristički ritam koji prati jednostavnu melodiju pank muzike “,  kažu organizatori.

Izložbeni radovi osmišljeni su kao deo osavremenjivanja stalne istorijske postavke, a povodom četiri decenije panka kao muzičkog i subkulturnog pravca, niška publika će moći da pogleda autentične pank portrete dinastije Obrenović.

Izložba “Najbolje od…najveći hitovi i promašaji” će trajati do 18.oktobra.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 59 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 56 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 52 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 48 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend