Izložbe

“Dnevnik diskontinuiteta” Nine Todorović u Salonu 77

Foto: GSLU
Samostalna izložba umetnice Nine Todorović "Dnevnik diskontinuiteta" biće otvorena večeras od 19 sati u prostorijama Salona 77 u Tvrđavi.

Izložbu čini tridesetak kolaža, jedanast video radova i jedna umetnička knjiga,  a po rečima same umetnice, ovi radovi “već nekoliko godina nastaju kao dnevna beleška – reakcija na dnevne događaje poput odloženih planova, putovanja, ili izgradnje grada kombinovane sa ličnim, intimnim doživljajima različitih pojava“.

U tekstu koji prati izložbu “Dnevnik diskontinuiteta“, istoričarka umetnosti Jelena Matić zapaža da je pojam prostora, u širini svoje višeznačnosti, utkan u delo NineTodorović. Ona dodaje da aktuelna postavka predstavlja „korak dalje u autorkinom istraživanju sopstvenog bića kroz različite slike grada, arhitekture, pejzaža, običnih predmeta, dela antičke i renesansne umetnosti i mnogih drugih motiva“.

Nina Todorović je rođena u Beogradu 1973. godine. Diplomirala je i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Čedomira Vasića. Doktorirala je 2014. godine, pod mentorstvom dr Milete Prodanovića.

Aktivno izlaže od 1995. godine i do sada je realizovala 47 samostalnih i preko 200 grupnih izložbi. Učestvovala je i na brojnim likovnim kolonijama, radionicama i veb projektima u zemlji i inostranstvu (Kanada, Belgija, Mađarska, Makedonija, SAD, Slovenija, Estonija, Nemačka, Italija, Švajcarska, Rusija, Švedska, Velika Britanija, Australija, Urugvaj, Argentina, Egipat, Francuska, Austrija).

Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada. Radovi joj se nalaze u stranim i domaćim muzejima i javnim i privatnim kolekcijama. Član je ULUS-a od 2000. godine, sa statusom samostalnog umetnika.

Zainteresovani izložbu mogu pogledati do 2. oktobra, a ulaz je slobodan.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 23 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 20 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 16 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 12 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend