Izložbe

Istorijska zagonetka – kraljica Draga Obrenović

Poslednja srpska kraljica Draga Obrenović i danas, više od veka kasnije intrigira javnost. Život ove znamenite žene koja se zauvek upisala u istoriju srpkog naroda predmet je izučavanja mnogih revnosnih istoričara, ali isto tako i zagonetka koju ni stotinu godina kasnije nismo uspeli da rešimo do kraja.

Kraljica Draga između slave i anateme, tema je i naziv izložbe koja ima za cilj da čitav vek kasnije pruži odgovor na pitanje ko je zapravo bila žena koja je zauvek izmenila istorijske tokove. Na ovu zagonetku naše istorije pokušali su da odgovore Ana Ranković i Aleksandar Marušić, priređivači izložbe, ali i zemljaci ove, za srpsku istoriju, važne žene.

Dragulj runičkog kraja, uzorna ćerka koja se povinuje očevoj volji na uštb devojačnih snova, dvorska dama kraljice Natalije, supruga kralja Aleksandra Obrenovića, žena koja je išla ispred svog  vremena ili na imargine istorije skrajnuta kraljica koja iako poslednja od loze Obrenović,  u narodu još uvek poznata pod prezimenom Mašin? Prezimenu koje joj čak i ne pripada, kako su oni koji istoriju kroje smatrali da joj ne pripada ni kraljevska titula.

Koautor izložbe Aleksandar Marušić objašnjava dasu istorijske prilike s početka 20. vela “zaslužne” za sliku o kraljici Dragoj. “Neposredno posle Majskog prevrata napravljen je jedan otklon prema njoj, svi ljudi koji su bili njoj bliski u političkom smislu su se napravili da to nije postojalo ili su gledali da svu krivicu i što jeste i št nije svale na njena pleća jer kako se kaže mrtva usta ne govore ionda se napravio jedan takav diskusrs da bi se opravdao zločin”, obašnjava Marušuć.

Ističe da s toga cilj ove izložbe da javnost upozna kraljicu i da je doživi pre svega kao osobu, a ne omraženu istorijsku ličnost. “Najznačajnije je da je njen nivo obrazovanja bio visok i za današnja a ne ondašnja merila kada znamo kakav je bio položaj žena pre jednog veka. Sa druge strane kraljica Natalija o kojoj pričamo pozitivno, koliko i o Dragoj negativno je ne bi uzela u svoju službu da su njene moralne osobine bile takve kakvih ih predstavljaju”, ističe sagovornik.

Izložba je podeljena u više etapa, te posetioci imaju priliku da upoznaju Dragu kao i ženu i kao savladarku. Zanimljivo je da se na izložbi mogu videti i lični predmeti kraljice, među kojima je i poklon kraljevske porodice Sabornoj crkvi u Nišu – krst, a koji je izložen baš za potrebe ove izložbe, potom deo zavese u koju je kraljski par bio umotan nakon atentata, kao i nakit koji je nosila glumica Ljiljana Blagojević na snimanju serije “Kraj dinasitije Obrenović”.

Izložbu “Naša sugrađanka kraljica Draga: između slave i anateme” zajednički realizuju Muzej rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca i Narodni muzej Niš. Posetioci je mogu videti  do 13. oktobra u Galeriji Sinagoga,  od utorka do petka  uperiodu od 10 do 17 sati i vikendom od 10 do 15 sati. Ulaz je slobodan.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 25 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 21 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 18 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 14 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend