Izložbe

Izložba ambijentalne instalacije “Vortex” u Salonu 77

Foto: GSLU
U galerijskom prostoru Salona 77 u utorak 24. maja od 19 sati biće otvorena izložba ambijentalne instalacije "Vortex" umetnice Jelene Trajković Popivode. Izložba je otvorena do 5. juna, a ulaz je besplatan.

Ambijentalna instalacija koja će se od utorka naći pred niškom publikom je krajnje jedinstvana jer sažima, prostor i zvuk, sugerišući vreme i kretanje u jednoj zanimljivoj prostornoj celini.

“Dok se posmatrač zajedno sa figurama kreće kroz prostor prateći slobodnu, ritualnu igru pokreta i senki intitivno prati autorkine optimističke smernice koje predstavljaju reakciju na aktuelni trenutak opšte neizvesnosti”, navodi se u opisu izložbe.

Umetnica traga za novim značenjima, ali isto tako radoznala ona teži da si samu publiku nagna na promišljanje, kreirajući usput prepoznatljivi vizuleni identitet dok istovremeno od publike očekuje da to i sam učini, pronađe se i prepozna.

“Težeći afirmaciji savremenog audio – vizuelnog i koreografskog pristupa koji povuzuje čoveka, sliku, zvuk, pokret, arhitekturu u interaktivnom uzročno-posledičnom odnosu umetnička produkcija Jelene Trajković Popivode otvara niz pitanja pružajući priliku za nova iščitavanja vezana za ravnotežu tela i duha kao i važno pitanje etičkih principa”, navodi se u katalogu.

Jelena Trajković Popivoda (1980. Kraljevo) je diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Doktorsko – umetničke studije odbranila je pod mentorstvom prof. Radomira Kneževića. Na Fakultetu umetnosti u Nišu angažovana je u zvanju vanrednog profesora.

Radi u mediju klasičnog crteža, slikarstva, koji su njena glavna preokupacija, ali i slike – objekte, svetlosne i ambijentalne instalacije, multimedijalne umetničke projekte. Dobitnica je više nagrada i priznanja, a njeni radovi se nalaze u zbirkama kulturnih institucija i privatnih kolekcija.

Član je ULUS-a od 2005. godine. Živi i radi u Nišu i Beogradu.

Izložbu organizuje Galerija savremene likovne umetnosti, a ulaz je slobodan. Ljubitelji umetnosti izložbu mogu pogledati do nedelje 5. juna.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 6 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 3 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 59 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 55 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend