Ekologija Izložbe

Izložba “Budućnost življenja” promoviše život u skladu sa prirodom

U Salonu 77 u Tvrđavi otvorena je izložba radova slovenačkih umetnika koji stvaraju u oblasti dizajna pod nazivom "Budućnost življenja". Otvaranju izložbe prisustvovao je ambasador Slovenije u Srbiji, Damjan Bergnat.

Na izložbi su prikazani radovi nekolicine dizajnera iz Slovenije. U fokusu izložbe su priče malih brendova koji izražavaju funcionalnost, strast prema životu i prirodi, inovativnu primenu lokalnih materijala (posebno drveta) i nove proizvodne tehnike nastale iz regionalnih zanata i naprednih tehnika održive proizvodnje.

Na razvoju asortimana od 90 proizvoda dizajneri su radili poslednje dve godine, sa ciljem da promovišu upotrebu prirodnog materijala i život u skladu sa prirodom.

O značaju izložbe govorio ne samo u kulturološkom, nego i političkom smislu govorio je  ambasador Slovenije.

On objašnjava da je izložba projekat precedavanja Slovenije Evropskoj uniji, a pored toga što precedava  u političkom smislu ima i kulturni smisao. Bergant ističe da je saradnja između Srbije i Slovenije dobra, ali da će se Ambasade truditi da ubuduće bude podignuta na viši nivo.

S tim u vezi direktorka Galerije savremene likovne umetnosti, Emilija Ćosić Bilić ističe da buduća saradnja otvara nove puteve i prilike da niški umetnici posete neki od kulturnih centara Slovenije i prikažu bogatu riznicu dela, ali isto tako da i slovenački umetnici uzmu učešća na Likovnoj koloniji “Sićevo” i brojnim drugim manifestacijama posvećenim umetnosti i kulturi.

Izložba je organizovana je u saradnji Grada Niša, Galerije savremenih likovnih umetnosti u Nišu, Centra za kreativnost – Muzeja za arhitekturu i dizajn iz Ljubljane, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva kulture i Ambasade Slovenije u Beogradu.

Izložba je otvorena do 11. novembra, a spoetioci je mogu videti od 12 do 14h, svakog dana sem ponedeljkom. Ulaz je slobodan.

Radovi slovenačkih umetnika su pre Niša, bili prokazani u Parizu i Sofiji.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 15 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 12 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 8 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 4 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend