Izložbe

Izložba koja ruši stereotipe u Galeriji Niškog kulturnog centra

Footo: Pixabay
U Galeriji Niškog kulturnog centra, u petak 2. marta biće otvorena izložba likovnih radova "Dečaci ne plaču, a devojčice su lepe". Izložba će biti otvorena od 18h, a ulaz je slobodan.

Izložba otvara mnoga pitanja koja se tiču čitavog društva. Pre svega jesu li stereotipi duboko ukorenjeni u našoj podsvesti? Kada ih odbacujemo i suočavamo se s njima? I u kom momentu doživljavamo tu novu stvarnost, oslobođeni predrasuda?

„Radovi nastali na  feminističkoj koloniji u Nišu promišljaju stvarnost, beleže trenutke postojanja i sugerišu da problemi postoje svuda oko nas. Oni su suptilni a ujedno veoma koncizni, govore o buntu i emociji, suprotstavljaju stvarnost i imaginaciju. Beležeći osećanja, govore o ženskim istorijama koje i same autorke proživljavaju, šapću nam svoje tajne i vode u svet jakih žena“, zapisala je  Bojana Fužinato Stamenković.

Ona ističe da dela dočaravaju jedan svet slobode, u kome se svi uspesi podjednako slave i u kome je feminizam lepa reč, a stereotipi odavno zaboravljeni. „Likovni jezik koji nam dočarava ovakvu stvarnost je rečit, pevljiv, jasan, proziran i nežan, ostljiv i titrav. Njegova tekstura nas uvodi u dubine duša samih autorki i odaje nam njihovu istinsku potrebu da budu to što jesu,“ ističe Fužinato Stamenković.

Dodaje da su to osvešćene umetnice koje sledećim generacijama ostavljaju u nasleđe nove istorije umetnosti. Istorije u kojima, kako kaže,  ima velikih ženskih imena, gde se likovni jezik ne karakteriše kao žensko pismo, a senzibilnost u umetničkom izrazu kao slabost.

Izložba je nastala na 6. Feminističkoj likovnoj koloniji, koju tradicionalno organizuje Centar za devojke iz Niša.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Vella
Za 1 minut

Rumors

Vella
Declan Mckenna
Za 5 minuta

The Key to Life on Earth

Declan Mckenna
Katerine Avgoustakis
Za 9 minuta

Ayo Technology

Katerine Avgoustakis
Chicken Shed
Za 13 minuta

I Am in Love With the World

Chicken Shed
Dead Or Alive
Za 17 minuta

You Spin Me Round (Like a Record)

Dead Or Alive

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend