Izložbe

Izložba posvećena kraljici Dragoj Obrenović u Galeriji Sinagoga

Foto: Narodni muzej Niš
U četvrtak 15. septembra od 13 sati u Galeriji Sinagoga biće otvorena izložba posvećena poslednjoj srpskoj kraljici Dragi Obrenović. Ulaz je slobodan.

Izložbu “Naša sugrađanka kraljica Draga: između slave i anateme” zajednički realizuju Muzej rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca i Narodni muzej Niš.

“Kao nemi posmatrači istorije, naš zadatak je kao i uvek da predstavimo činjenice, a to su ovog puta postavkom učinili viši kustosi Ana Ranković i Aleksandar Marušić, predstavivši pre svega tužan istorijski momenat Majskog prevrata ali ne zaboravivši sve ono zbog čega je Draga Obrenović – naša sugrađanka kraljica Draga”, navodi se u opisu izložbe.

Posetioci izložbe će imati prilike da vide kako je živela poslednja srpska kraljica, te da se upoznaju sa istorijskim prilikama koje su dovele do Majskog prevrata i kraja dinastije Obrenović.

“Život lepe i načitane Rudničanke koja rano stupa u brak povinujući se očevoj volji na uštrb devojačkih snova, rano postaje udovica i posle smrti roditelja preuzima brigu nad mlađim sestrama i braćom, dobija nove tokove stupanjem u službu kraljice Natalije. Naklonost i ljubav mladog srpskog kralja bila je svojevrsna kompenzacija za prevremene životne nedaće. Trenutno zadovoljstvo kraljevskog života, okončano je krvavim krajem koji je ujedno označio i kraj epohe Obrenovića”, navodi se u opisu izložbe.

Izložba će biti otvorena do 13. oktobra, a zainteresovani će moći da je pogledaju od utorka do petka od 10 do 17 sati i vikendom od 10 do 15 sati. Ulaz je slobodan.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 46 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 49 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 52 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 57 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 1 minut

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend