Izložbe

Izložba posvećena žrtvama Drugog svetskog rata otvorena u Sinagogi

U Galeriji "Sinagoga" otvorena je izložba na kojoj će posetioci moći da vide arhivsku dokumentaciju, fotografije, autentične predmete i skulpture posvećene žrtvama tokom Drugog svetskog rata pod nazivom ,,Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu". Postavka se sastoji iz 30 fondova koji se čuvaju u 13 institucija kulture iz sedam gradova Srbije.

Kako se sećanje na stradalnike tokom Drugog svetskog rata ne bi zaboravilo, kroz izložbu se obnavlja kolektivno sećanje, ali i ističe važnost tog perioda za srpski narod i iznose možda potisnute činjenice, poruka je sa današnjeg otvaranja u Galeriji „Sinagoga“.

Na četvrtoj po redu izložbi, posetioci će od danas moći da pored postavke od 240 fotografija, radova, oružja i drugih predmeta iz tog perioda vide i propagandni materijal pod nazivom „Propagandna umetnost u decenijama posle rata“, odnosno eskponate iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije u Beogradu. Posetioci će moći da vide dela Đorđa Andrejevića Kuna, Dušana Gakovića, Stevana Dukića, Save Sandića, Ota Loga i mnogih  drugih.

,,U prethodnoj 2020. godini povodom obeležavanja 75 godina pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu istorijski arhiv Požarevac, Vojni arhiv i Vojni muzej i Medija centar Ministarstva odbrane pod pokroviteljstvom Republike Srbije i Grada Požarevca realizovalo je izložbu arhivskih fotografija i dokumenata pod nazivom „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu od 1942 – 1945″, sa namerom da iznesemo niz činjenica koje mogu da doprinesu sprečavanju revizije istorijskih činjenica“, rekla je direktorka Istorijskog arhiva Požarevac Jasmina Nikolić.

Kako ističe, na ovaj način progovaramo o nizu događaja i borbi za slobodu u Drugom svetskom ratu.

,,Trudili smo se da metodologijom naučne istoriogafije odaberemo i prezentujemo ne samo srpskoj nego i široj javnosti podatke koji oslikavaju zaista istinitu sliku Drugog svetskog rata i trudili smo se da prikažemio okupaciju i stradanje ratnih zarobljenika u nemačkim logorima i borbu za oslobođenje u saradnji vojske Jugoslavije i Crvene armije zaključno sa 1945.godinom. Sa druge strane hteli smo da prikažemo umetnička dela nastala decenijama nakon Drugog svetskog rata“, istakla je Nikolić.

Iz muzeja pozivaju Nišlije da dođu i time budu deo očuvanja sećanja na sve žrtve stradale za vreme okupacije.

Radno vreme Galerije Sinagoga je od 12 do 18 časova, od utorka do petka, a vikendom od 10 do 15 časova. Izložba će trajati do 2. maja, a ulaz je besplatan. Iz organizacije podsećaju da su maske obavezne, kao i poštovanje distance.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Van Halen
Za 0 minuta

Why Can't This Be Love

Van Halen
Dejan Cukic I Spori Ritam Bend
Za 4 minuta

Dolazi Tiho

Dejan Cukic I Spori Ritam Bend
Familija
Za 7 minuta

Sto Ja Volim Taj Seks

Familija
U Skripcu
Za 11 minut

Sidji Do Reke

U Skripcu
New Order
Za 16 minuta

Be a Rebel

New Order

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend