Izložbe

Izložba posvećena žrtvama Drugog svetskog rata otvorena u Sinagogi

U Galeriji "Sinagoga" otvorena je izložba na kojoj će posetioci moći da vide arhivsku dokumentaciju, fotografije, autentične predmete i skulpture posvećene žrtvama tokom Drugog svetskog rata pod nazivom ,,Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu". Postavka se sastoji iz 30 fondova koji se čuvaju u 13 institucija kulture iz sedam gradova Srbije.

Kako se sećanje na stradalnike tokom Drugog svetskog rata ne bi zaboravilo, kroz izložbu se obnavlja kolektivno sećanje, ali i ističe važnost tog perioda za srpski narod i iznose možda potisnute činjenice, poruka je sa današnjeg otvaranja u Galeriji „Sinagoga“.

Na četvrtoj po redu izložbi, posetioci će od danas moći da pored postavke od 240 fotografija, radova, oružja i drugih predmeta iz tog perioda vide i propagandni materijal pod nazivom „Propagandna umetnost u decenijama posle rata“, odnosno eskponate iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije u Beogradu. Posetioci će moći da vide dela Đorđa Andrejevića Kuna, Dušana Gakovića, Stevana Dukića, Save Sandića, Ota Loga i mnogih  drugih.

,,U prethodnoj 2020. godini povodom obeležavanja 75 godina pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu istorijski arhiv Požarevac, Vojni arhiv i Vojni muzej i Medija centar Ministarstva odbrane pod pokroviteljstvom Republike Srbije i Grada Požarevca realizovalo je izložbu arhivskih fotografija i dokumenata pod nazivom „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu od 1942 – 1945″, sa namerom da iznesemo niz činjenica koje mogu da doprinesu sprečavanju revizije istorijskih činjenica“, rekla je direktorka Istorijskog arhiva Požarevac Jasmina Nikolić.

Kako ističe, na ovaj način progovaramo o nizu događaja i borbi za slobodu u Drugom svetskom ratu.

,,Trudili smo se da metodologijom naučne istoriogafije odaberemo i prezentujemo ne samo srpskoj nego i široj javnosti podatke koji oslikavaju zaista istinitu sliku Drugog svetskog rata i trudili smo se da prikažemio okupaciju i stradanje ratnih zarobljenika u nemačkim logorima i borbu za oslobođenje u saradnji vojske Jugoslavije i Crvene armije zaključno sa 1945.godinom. Sa druge strane hteli smo da prikažemo umetnička dela nastala decenijama nakon Drugog svetskog rata“, istakla je Nikolić.

Iz muzeja pozivaju Nišlije da dođu i time budu deo očuvanja sećanja na sve žrtve stradale za vreme okupacije.

Radno vreme Galerije Sinagoga je od 12 do 18 časova, od utorka do petka, a vikendom od 10 do 15 časova. Izložba će trajati do 2. maja, a ulaz je besplatan. Iz organizacije podsećaju da su maske obavezne, kao i poštovanje distance.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Aha
Za 2 minuta

Between the Halo And the Horn

Aha
Elvis Costello, the Imposters
Za 6 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Boston Bun, Loryn
Za 9 minuta

Gucci Slides

Boston Bun, Loryn
Adam Levine
Za 12 minuta

No One Else Like You

Adam Levine
Prince
Za 15 minuta

Thunder

Prince

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend