Izložbe

Izložba ruske literature u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”

Foto: M. J.
U Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac" u Nišu izloženi su naslovi na ruskom jeziku, a izložba će trajati u narednih mesec dana. Biblioteka je sklopila saradnju sa Ruskim domom u Beogradu, pa će ljubitelji ruske književnosti, kao i građani Rusije koji žive u Nišu, moći će da pronađu više štiva na svom maternjem jeziku.

Ruski novinar i direktor Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Baranov istakao je da je ponosan na saradnju ali da nije zadovoljan koliko je ruska literatura i uopšteno interesovanje za rusku književnost zastupljeno ne samo u Srbiji već i u svetu.

“Mi smo u bilo kom obliku zainteresovani za saradnju sa Nišom jer je Niš krupni centar koji je jako značajan u našoj saradnji sa srpskim gradovima. Mi smo težili toj saradnji, ali nažalost sada sam shvatio da je poznavanje ruskog jezika niži nego što je to ranije bilo”, rekao je Baranov.

Kako kaže, ko je do sada čitao rusku književnost, čitaće je i dalje, a ko nije čitao a želi, otvoriće knjigu i upoznaće zašto je toliko vredna.

“Nažalost interesovanje za čitanje opada ne samo u Srbiji nego i šire, tako da moramo da preduzmemo korake i vratimo književnost na neke stare oblike”, kazao je.

Izložba je, prema rečima direktorke Narodne biblioteke “Stevan Sremac” Sonje Šuković, dokaz dobre saradnje između Rusije i Srbije, ali i pokazatelj koliko smo kao narod povezani.

“Mi danas svedočimo kroz izložbu ruske literature koja se nalazi u našoj biblioteci o jednoj više decenijskoj saradnji i ljubavi koja postoji između srpskog i ruskog naroda. Mi smo dobili ogromne donacije, veliki broj knjiga od ruske humanitarne misije i Ruskog doma”, izjavila je ona.

Građani Rusije koji žive u Nišu će, kako kaže, moći da kroz posetu narodne biblioteke otkriju i šta je to najčitanije u njihovoj domovini.

Epidemija koronavirusa je možda uticala na to da se više čita, pa je prema rečima direktorke, prethodne godine zabeležena rekordna posećenost. Što se ruske literature tiče najviše su se čitale knjige iz oblasti zaraznih bolesti, popularne psihologije i putopisa.

“Ljudi su se okrenuli knjizi, ali se promenila struktura ljudi. Sada više mladih dolazi, ali verovatno oni nose knjige starijim ukućanima. Fondovi su osveženi i iz otkupa Ministarstva je biblioteka  dobila rekordni iznos za nabavku građe i sada radimo tendere za biblioteku. Ko god dođe moći će da nađe neki od naslova koji odgovara ličnom senzibilitetu”, zaključila je.

Prema rečima gradske većnice za kulturu i turizam Adriana Anastasov trebalo bi da se radi više na kulturi ruskog jezika. U planu je da se nešto od toga kroz plan trazvoja usvoji već naredne sednice, poručila je.

Izložba će trajati mesec dana od otvaranja, a ako bude dovoljnog interesovanja potrajaće i duže.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Maroon 5
On Air!

Sugar

Maroon 5
Gabriella Cilmi
Za 3 minuta

Invisible Girl

Gabriella Cilmi
Mariah Carey
Za 6 minuta

Vision of Love

Mariah Carey
Madness
Za 9 minuta

Coldest Day

Madness
Wham
Za 12 minuta

A Ray of Sunshine

Wham

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend