Izložbe

Izložba slavskih pozivnica iz međuratnog perioda na gradskom šetalištu

Izložba pozivnica pod nazivom "Učtivo vas pozivamo na slavu" nastalih u prvoj polovini 20 veka otvorena je na šetalištu u parku 7. Juli. Autorke izložbe su Nataša Radenković i Natali Veličković iz Istorijskog arhiva Niš.

Postavka prikazuje pozivnice kojima su se pozivali gosti na slave u periodu od 1922. do 1941. godine. Pored svoje estetske i duhovne vrednosti, one su podsetnik na stari Niš i vremena koja su odavno za nama.

“Priočavajući bogat fond Istorijskog arhiva i zbirku pozivnica autorke Nataša Radenković i Natali Veličković uvidele su da se suprotsno ustaljenom mišljenju da se na slavu ne poziva, nekada to itetkao činilo, pogotovo u međuratnom periodu.Izdvojile su najreprezentativnije pozivnice i spremile izložbu koja će da upotnuniti Gradsku slavu”, kaže  Milutin Miltović, arhivista.

Sagovornik pojašnjava da se u fondu Arhiva nalazi više od 200 slavskih pozivnica koje su zahvaljući čuvarima istorijskog nasleđa otgnute od zaborava i sačuvane za nove generacije.

Među pozivnicama koje se mogu videti na gradskom šetalištu posebnu pažnju posetilaca privlači upravo poziv na krsnu slavu grada “Svetog cara Konstantina i cerice Jelene” koja se obeležava 3. juna.

U pozivnici koja datira iz 1937. godine, domćini slave Društva milosrđa i zaštita dece i mladeži “Sv. carica Jelena” Kostadina i Lazar Lala Milenković pozivaju goste da usvojim prisustvom počastvuju svečanost: “Sečenje slavskog kolača u 10 i 30 sati pre podne. Umoljavaju se prijatelji ove humane ustanove da svojom posetom počastvuju ovu svečasnost”, piše u pozivnici.

Ljubitelji istorije, putnici namernici ili znatiželjni prolaznici imaće prilike da vide neke od slavskih pozivnica koje su domaćini slali pojedincima, udruženjima i ustanovama. Izložbu je organizovao Istorijski arhiv Niš povodom obeležavanja Gradske slave, a postvaka je otvorena do petka 10. juna.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 50 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 47 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 44 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 39 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend