Izložbe

Izložba slika mati Efimije Topolski u Galeriji Sinagoga

Foto: NKC
U petak 15. oktobra od 19h u Galeriji Sinagoga biće otvorena izložba slika "Mislim, tražim, čekam", mati Efimije Topolski. Izložba je otvorena do 29. oktobra, ulaz je slobodan.

Likovna publika će imati priliku da pogleda radove mati Efimije, od kojih će neki biti izloženi prvi put. Na svečanom otvaranju izložbe nastupiće Milica Z. Krasić, solista-mecosopran.

Na izložbi će gostovati umetnica  Marija Vukosavljević, koja će izložiti svoje radove.

Autorka je rođena u Beogradu 1965. godine kao Jasna Topolski. Diplomirala je  slikarstvo 1988. godine i magistrirala 1991. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. U periodu od 1986. do kraja 1991. godine priredila je dve samostalne i više grupnih izložbi.

Za likovno stvaralaštvo je više puta nagrađivana. Do velike promene u njenom životu dolazi 1992. godine, kada postaje iskušenica u manastiru Gradac.

Ime Efimija uzima 1996. godine. Od 1998. provodi narednih 17 godina u manastiru Gradac kao igumanija. Od 2016. godine živi u manastiru kod Išona u Francuskoj.

U manastiru, mati Efimija bavi se tradicionalnim religijskim ikonopisom, a uporedo istražuje ikonopis u modernoj formi. Dugi niz godina radi na polju religijskog slikarstva.

Pored slikanja ikona, učestvuje i u oslikavanju mnogih crkava i manastira, kao što su crkva Sv. apostola Pavla u Trebinju i Saborna crkva u Šibeniku.

Oslikala je veliki broj ikonostasa među kojima su i ikonostasi u manastirima Mileševo i Gradac iz 13. veka, kao i ikonostas crkve Sv. Luka u Beogradu.

Gošča izložbe, Marija Vukosavljević rođena je 1979. godine u Valjevu. Bavi se slikarstvom, ikonopisom, kao i istaživanjem i razvojem različitih tekstilnih tehnika, kao što su vez, tkanje, batik.

Izložbu organizuje Niški kulturni centar u saradnji sa Narodnim muzejom Niš. Izložba se održava uz primenu svih epidemioloških mera.

Radno vreme Galerije Sinagoga je od 12h do 19h od utorka do petka, subotom i nedeljom od 10h do 15h.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Smokey Robinson
Za 0 minuta

Baby Thet's Backatcha

Smokey Robinson
Kaleo
Za 4 minuta

Hey Gringo

Kaleo
Zella Day
Za 8 minuta

Girls

Zella Day
Dan Croll
Za 12 minuta

On Top

Dan Croll
Aura Dione
Za 15 minuta

Friends

Aura Dione

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend