Izložbe

Izložba srednjovekovnog oružja u Galeriji Sinagoga

Foto: Narodni muzej Niš
Ljubitelji srednjeg veka imaće priliku da pogledaju izložbu “Hladno oružje srednjovekovne zbirke Narodnog muzeja Niš” autora Slobodana Mitića. Svečano otvanje izložbe zakazano je za sutra u 13h u Galeriji Sinagoga.

Kako navode organizatori, oružje predstavljeno na izložbi je deo kulturne baštine Niša i okoline i predstavlja dragoceno svedočanstvo koje upotpunjuje saznanja o svakodnevnom životu i događajima iz prošlosti.

Srednjovekovna zbirka je formirana tridesetih godina 20. veka kada je brojala oko 190 predmeta. Nakon bombardovanja 1944. godine svedena je na pedesetak predmeta. Danas zbirku čini preko 800 predmeta, među kojima i veoma raznovrsni primerci hladnog oružja.

U srednjovekovnoj zbirci nalazi se šesnaest kopalja, koja su na osnovu izgleda tela, tulca i drugih detalja razvrstani u pet tipova i većinom datovani u kasni srednji vek a tu su i helebarda, bojna kosa i partizana (sponton) koji se sreću od kraja XIV veka pa do XV–XVI veka i zapadnog su porekla.

Na izložbi se pored pomenutih vrsta hladnog naoružanja mogu videti i sekire, buzdovani i topuzi.

Izložba je interaktivnog kakatera, te će u okviru nje biti održane i radionice tkanja i vajanja namenjene deci predškolskog uzrasta i učenicima nižih razreda osnovnih škola.

Radionice se održavaju  utorkom od 17 do 19h, a vodi ih kustos edukator Ivana Gruden Milentijević u saradnji sa Udruženjem “Zmajeva griva“. Roditelji koji žele da prijave decu za radionice to mogu da učine slanjen prijave na mejl ivana.gruden@narodnimuzejnis.rs

Izložba i katalog finansirani su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Galerija je otvorena svakim radnim danom (osim ponedeljkom) od 12 do 19 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Izložba će biti otvorena do kraja februara 2022. godine. Ulaz je slobodan.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Francoise Hardy
Za 2 minuta

Comment Te Dire Adieu

Francoise Hardy
Badfinger
Za 4 minuta

Without You

Badfinger
Def Leppard
Za 9 minuta

When I'm Dead And Gone

Def Leppard
Lucius
Za 12 minuta

Tempest

Lucius
Stelartronic
Za 15 minuta

In Between Ft. Karafizi

Stelartronic

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend