Izložbe

Kad se osećanja izliju na papir – druga strana autizma

U prostorijama Oficirskog doma otvorena je izložba radova dece sa autizmom pod nazivom "Crtežom ti pričam". Izložba ima za cilj da podigne svest u društvu o autizmu i skrene pažnju društva da je on prisutan 365 dana u godini, a ne samo u Plavoj nedelji.

Tadija Lazarević, učenik petog razreda OŠ “Ćele kula” podsetio je da u svetu umetnosti nema ograničenja i svako delo doživljava na svoj način.

“Dok gledam slike svojih drugara ova cvena i žuta polja, ove geometrijske oblike, planete, životinje, imam utisak da su mi otvorili dušu iz koje se izlivaju sva osećanja koja su od rođenja do ovog trenutka sakupljali u sebi”, kazao je Tadija.

Na izložbi je prikazano 25 ukupno 1000 radova koliko ih je nastalo na likovnim radionicama,  koje je koordinatorka odabrala u saradnji sa velikim brojem volontera i 40 učesnika likovnih radionica.

“Sve u životu ima dve strane, ako gledamo samo jednu stranu nećemo videti celinu. Ovo je lepša strana autizma”, kazala je Katarina Jovanović, kordinatorka izložbe.

Nacionalni registar za decu sa autizmom još uvek ne postoji, a izložba ima za cilj da pošalje poruku iz Niša da je on potreban.

Od kakvog i kolikog značaja bi Registar bio za decu i roditelje, kazala nam je Ana Lazarević iz Gradskog udruženja za pomoć osoba sa autizmom “Gupoan”.

“Taj registar će biti velika stavka u našoj borbi za decu sa autizmom, jer konačno će i deca i roditelji dobiti neka prava. Najveći strah roditelja dece sa autizmom je šta će se dogoditi sa decom kada ih više ne bude”, kazala je Lazarević.

Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice resorno zadužna za socijana pitanja najavila je Resurs centar koji će sadržati bazu podataka o broju dece sa autizmom, Daunovim sindromom i svim vrstama invaliditeta na nivou grada.

Izložbu organizuje Udruženje “Akord media“, Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom Niš u saradnji sa Kancelarijom za mlade Grada Niša i Lions klubom.

Ovo je druga po redu izložba radova koja ima za cilj da podigne svest u društvu o osobama sa autizmom, a prva je organizovana 2019. godine u Galeriji Niškog kulturnog centra.

Izložba je otvorena do 27. septembra, a ulaz je slobodan.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 41 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 38 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 34 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 30 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend