Izložbe

Kraj leta, novi rok za otvaranje arheološkog nalazišta Medijana

Na platou ispred gradske kuće otvorena je izložba "Medijana - zadužbina Konstantina Velikog", autorke Vesne Crnoglavac. Tom prilikom je najavljeno otvaranje "Medijane" za posetioce, koje bi trebalo da se dogodi do kraja leta.

“Arheološko nalazište Medijana je zadužbina Konstantina Velikog i ona na najbolji način svedoči o njegovom životu i delu,” kazala je Vesna Crnoglavac, autorka izložbe i direktorka Narodnog muzeja. Objašnjava da reč je o administrativno-rezidencijalnom kompleksu koji je imao veliki broj objekata različite namene: javne, administrativne prostorije, ekonomsko imanje, privatne odaje i sakralni kompleks.  Dodaje da istorija  Konstantina pamti kao velikog vojskovođu, državnika,  i graditelja.

Izložba je otvorena povodom obeležavanja gradske slave. Uprkos lošem vremenu, izložba je privukla veliku pažnju posetilaca, koji su sa imali prilike da ponovo vide nalazište, makar na fotografijama, jer je ono za posetioce zatvoreno sredinom 2018. godine. Građani su zastajali kraj panoa, znatiželjno razgledali izložbu i pitali se hoće li Medijana ponovo otvoriti kapije za posetice?

Ovo pitanje zanimalo je i novinare, te su ga postavili novoj direktorki Narodnog muzeja. “Privode se kraju radovi na rekonstrukciji muzejske zgrade, a paralelno s tim uređuje se ceo kompleks”, kazala je Crnoglavac. Na pitanje novinara kada će Medijana biti otvorena za posetioce odgovara: “S obzirom na to da je to niz velikog broja sinhronizovanih projekata neophodno je da svi oni budu zavšeni da bismo ogli da otvorimo nalazište. Ja se nadam da će se to dogoditi do kraja leta.”

Podsetimo kapije Medijane zatvore su već tri godine, a rok njenog otvaranje se iznova produžava. Na Salonu urbanizma, organizovanom krajem prošle godine, predstavljen  je i projekat uređenja arheološkog nazališta “Medijana”. Tom prilikom je  Miroljub Stanković, direktor Zavoda za urbanizam najavio završetak radova i otvaranje na proleće, ali se to nije desilo.

Otvaranje je poslednji put odloženo zbog  Zahteva za zaštitu prava koji je uputila firma ,”Niković Company” koja prvobitno nje izabrana na tenderu. Ugovor sa ovom firmom potpisan je novembra meseca prošle godine. Iz Kancelarije za ekonomski razvoj tada su kazali da je krajnji rok za završetak radova 60 dana, ali tek nakon što se izvođač uveden u posao.

Pre par meseci  ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković, obišla je “Medijanu” i tom prilikom je najavljen početak radova na rekonstrukciji muzejske zgrade. Rekontrukcija je ubzo nakon toga i počela i tom prilikom je najavljeno otvaranje Medijane u junu.  Medijana je  pre mesec dana dobila osvetljenje, a radovi na njegovom postavljanju su kasnili, što nikog nije iznenadilo, kao i činjenica da je rok ponovo pomeren, ovoga puta za kraj leta, taman kad počinju đačke eksurzije.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Men I Trust
Za 1 minut

Tailwhip

Men I Trust
Florence And The Machine
Za 4 minuta

Hunger

Florence And The Machine
Jennifer Rush
Za 7 minuta

The Power of Love

Jennifer Rush
Randy Crawford
Za 13 minuta

Holding Back the Years

Randy Crawford
Emeli Sande
Za 18 minuta

Shine

Emeli Sande

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend