Izložbe

Lidija Antanasijević izlaže u Salonu 77

U petak 7. maja u Salonu 77 u niškoj Tvrđavi biće otvorena izložba Lidije Antanasijević pod nazivom "Transformatorijum". Izložba predstavlja nastavak vizuelnih istraživanja autorke kroz instalaciju, video rad i prostorni kolaž. Otvaranje je zakazano za 13h, a istog dana će biti organizovan i razgovor sa umetnicom od 13:30h.

“Izložba predstavlja autobiografsku personifikaciju života jednog emigranta kroz vizuelizaciju svežih, kreativnih ideja prelazeći sa neverovatnom lakoćom iz jednog medija u drugi. Istančanim senzibilitetom Lidija Antanasijević sugeriše napetosti svakodnevnog života upuštajući se u večito traganje za identitetom formirajući asocijativnu, ubedljivu poetiku”, navodi se u saopštenju Galerije savremene likovne umetnosti.

Umetnica kombinuje različite medije i na taj način iznosi sopstvena razmišljanja o promenama koje su desile na ovim prostrima nakon 1991. godine. Izražavajući vlastita emotivna stanja i unutrašnju borbu nagoveštava svu složenost dvostrukog života, susret sa dvostrukim mentalitetom, otuđenošću i kontinuiranu želju za pripadanjem, navode iz Galerije.

“Celokupno njeno stvaralaštvo nosi prerogative avangardnog jer se suštinski, tiho i postojano odnosi buntovno prema ustaljenim, uvreženim postavkama ideološkog i društvenog, ali i umetničkog i rodnog. Međutim, ta osporavanja ona ne izriče glasno i manifestno, već permanentno, tiho i intimno, kroz inovatorske poduhvate unutar svoga rada”, navodi u tekstu za katalog Irina Subotić.

Lidija Antanasijević ( 1961. Beograd ) diplomirala 1988. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafike, u klasi prof. Boška Karanovića. Na istom fakultetu 1991. godine magistrirala u klasi prof. Marka Krsmanovića.

Priredila je više samostalnih izložbi u Beogradu, Ljubljani, Glazgovu,(Škotska), Londonu,(Engleska), Alkmaru,(Holandija), SiAn , (Kina), i Nišu. Učestvovala je na više od osamdesest kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je više međunarodnih priznanja. Član je ULUS-a. od 1991. Živi i radi u Londonu.

Izložba je otvorena do 26. maja, a ulaz je besplatan. Posetioci izložbe dužni su sa nose zaštitne maske i pridržavaju se propisanih epidemioloških mera.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Whitney Houston
Za 3 minuta

Didn't We Almost Have it All

Whitney Houston
Alessia Cara
Za 8 minuta

Here

Alessia Cara
Kovacs
Za 11 minut

Diggin

Kovacs
Meg Myers
Za 14 minuta

Running Up That Hill

Meg Myers
Kurt Maloo
Za 18 minuta

Day of the Man With a Heart of Gold

Kurt Maloo

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend