Izložbe Umetnost

Likovna kolonija „Sićevo“ od 1. do 10. septembra

U sredu 1. septembra počinje sa radom Likovna kolonija „Sićevo 2021“. Devetoro umetnika iz Srbije i susednih zemalja učestvovaće u radu ovogodišnje Kolonije koja će trajati do 10. septembra.

Ovogodišnji 58. saziv Kolonije čine: Milovan Čikić (Bosna i Hercegovina), Dragan Mijač Brile (Crna Gora), Đorđe Sokolovski, Milica Ružičić, Ivan Milenković, Jovan Spasić, Tara Rodić, Jelica Ašanin i Miljan Nedeljković (Srbija). To su umetnici različitih vokacija i generacija koji do sada nisu učestvovali u radu Sićevačke kolonije, saopštavaju iz Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

Svečano otvaranje Kolonije „Sićevo 2021“ je u 19.30 sati u zgradi Kolonije u Sićevu. U ceremoniji otvaranja pored obraćanja zvaničnika, učestvovaće i kvartet „Impresija“, a biće emitovan i film o Likovnoj koloniji „Sićevo“ i promo video sa predstavljanjem svakog od učesnika ovogodišnje Kolonije.

GSLU Niš kao organizator Kolonije obezbeđuje prevoz do Sićeva kombijem koji u 18 sati polazi sa ugla ulica Orlovića Pavla i 7. jula.

Tokom trajanja Kolonije osim neposrednog rada, umetnici će biti u prilici da posete kulturno-istorijske spomenike Niša i obližnje manastire, imaće prijem u Skupštini grada i opštini Niška banja, održaće javni čas za učenike Umetničke škole i štićenike doma „Duško Radović“ i prisustvoveće promociji monografije „Porodica Nadežde Petrović kroz XIX vek“ autora Dragane Božović.

Likova kolonija „Sićevo“ nastavlja tradiciju Prve jugoslovenske umetničke kolonije čiji je osnivač naša poznata slikarka Nadežda Petrović (1873-1916). Ona je u leto 1905 godine u Sićevo dovela slovenačke i hrvatske slikare, koje je upoznala tokom školovanja u Minhenu, u ateljeu Antona Ažbea. Bio je to prvi i, nažalost, jedini zajednički boravak i rad umetnika u Sićevu početkom XX veka. Šezdesetak godina kasnije, na inicijativu Društva umetnika Niša, odnovljena je Nadeždina ideja o okupljanju umetnika u Sićevu i ustanovljena je 1964. godine Likovna kolonija Sićevo, koja se redovno održava do danas.

Si

Zorica Milenković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 16 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 13 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 9 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 5 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend