Izložbe

Nagrada Niškog salona umetnici Mariji Dragojlović

Foto: GSLU
Ovogodišnja nagrada Niškog salona pripala je umetnici Mariji Dragojlović za dela Sargaško, Mramorno i Crno more iz ciklusa "Sedam mora“.

Komisija u sastavu Tatjana Perevalov, dizajner tekstila i profesor u Umetničkoj školi u Nišu, Emilija Ćoćić Bilić, kustos i direktor Galerije SLU Niš i dr Nikola Marković, docent na Fakultetu umetnosti u Nišu, donela je jednoglasnu odluku da nagrada Niškog salona ove godine bude dodeljena Mariji Dragojlović, u selekciji muzejskog savetnika Julke Marinković, navode iz Galerije savremene likovne umetnosti.

Po rečima selektorke izložena dela odaju utisak tišine, mirovanja, praznine i ponitanja u dubine smisla današnjeg otuđenog sveta. “Ispod naizgled mirne površine, atmosfera u njima deluje napeto i zgusnuto“, ističe Julka Marinković.

Marija Dragojlović rođena je 1950.godine u Jugoslaviji. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde živi i radi. Imala je više samostalnih izložbi , izlagala na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je više značajnih nagrada. Dela su joj izložena u brojnim muzejima širom zemlje, kao iu privatnim kolekcijama.

Galerija savremene likovne umetnosti izložbu Niški salon 12/2Niš priređuje šesti put i ona predstavlja dijalog i razmenu mišljenja i dvoje selektora kroz radove 12-oro umetnika.

Ovogodišnji selektori su Julka Marinković i Đuro Radonjić, a umetnici koji izlažu su: Marija Dragojlović, Ljiljana Šunjevarić, Katarina Alempijević, Jovan Čekić, Ivan Šijak i Miljan Nedeljković, Katarina Đorđević, Ivana Stanković, Jovan Spasić, Milan Velinović, Radmila Matejević i Aleksandar Milanović.

Izložba je otvorena do 20. decembra u galeriji Oficirskog doma. Ulaz je slobodan.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Def Leppard
Za 3 minuta

When I'm Dead And Gone

Def Leppard
Lucius
Za 6 minuta

Tempest

Lucius
Stelartronic
Za 10 minuta

In Between Ft. Karafizi

Stelartronic
La Roux
Za 13 minuta

Fascination

La Roux
Bill Withers
Za 16 minuta

Lovely Day

Bill Withers

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend