Izložbe

Otvorena izložba “Staro i nestalo voće Srbije” u Galeriji Sinagoga

U Galeriji Sinagoga otvorena je izložba "Staro i nestalo voće Srbije", autorke Aleksandre Savić, muzejske savetnice Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. Na izložbi je predstavljen deo prirodnog nasleđa starih tradicionalnih sorti voća u Srbiji, koje se gaje vekovima, a sada su ugrožene i treba ih prepoznati i zaštititi.

Izložba je nastala kao plod višegodišnjeg istraživanja stručnjaka beogradskog Prirodnjačkog muzeja na terenima širom Srbije. Procena je da na teritoriji Srbiji raste tri stotine autohtonih sorti jabuke, kruške i šljive. Na izložbi su predstavljene 64 vrste voća koje se nekada gajilo u našoj zemlji.

“Istraživanje je plod 15-godišnjeg rada na terenu. Obilazila sam razne krajeve Srbije i razgovarala sa domaćinima. Rado su mi otvarali vrata i pokazivali svoje voćnjake”, kazala je autorka izložbe Aleksandra Savić. Savićeva ističe da je dosta sorta voća koje su naši preci uzgajali potpuno nestalo.

Neke od sorti koje su retke, ili su gotovo nestale poput  jabuke “rebrače”, “funtače”, “zelenike” ili “petrovke”, zatim kruške “karamanke”, opevane u narodnim pesmama, ili kruške “mednik” i “vodenik”.  O nestalim sortama voća možemo saznati na osnovu sakupljene građe ili nekih istorijskih spisa.

Pored nestalih vrsta voća koje se nekada uzgajalo, izloženi su i predmeti iz etnološke zbirke Narodnog muzeja u Nišu. “Predstavljeni su predmeti koji su služili kako za kultivisanje vinograda i voćnjaka, poput kalemarskih noževa  za kalemljenje i orezivanje voća”, objašnjava Vladan Radisavljević iz Narodnog muzeja Niš.

Jedan deo izložbe posvećen je upotrebi jabuke i šljive u narodnoj tradiciji i običajima kod Srba, dok se drugi odnosi na način uzgajanja, čuvanja i upotrebe. Prema starom narodnom verovanju, ako momak devojci daruje jabuku to znači da joj iskazuje ljubav.

Jabuka sa zabodenim vereničkim prstenom mladići su poklanjali devojkama. Ako bi ona prihvatila dar, to je označavalo da pristaje da se uda za njega.  Plod jabuke je takođe korišćen i u ljubavnoj magiji.

Posebnu pažnju posetilaca privukao je set za serviranje domaćeg slatka, s početka 20. veka rađenog u filigranu. Posetioci izložbe  imali su priliku da vide u kakvim posudama se nekada služilo slatko, kako je izgledao vrč za vino i gde se čuvala rakija.

Okupljeni su uživali u zvucima gajdi koje je za ovu priliku svirao Filip Bogdanović iz Lebana.

Radno vreme Galerije Sinagoga je od utorka do petka od 12 do 18 sati, vikendom od 10 do 15 sati a ponedeljkom je zatvorena za posetioce. Izložba je otvorena do 31. jula 2021. godine.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 1 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 58 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 54 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 50 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend