Izložbe

Pesmom “Lazarica” dečji hor otvorio humanitarnu izložbu u porti crkve Svetog Pantelejmona

U porti crkve Svetog Pantelejmona, u opštini Pantelej proslavom hrišćanskog praznika Vrbica počeo je višednevni program "Vaskršnje radosti", koji će trajati do Uskrsa. Prvog dana programa ogranizovana je prodajna humanitarna izložba uskršnjih jaja, koja su delo mališana iz niških vrtića sa teritorije ove opštine, a sav prihod od prodaje biće doniran NURDOR-u.

“Ovaj praznik za mene znači vaskrsenje pred vaskrsenjem, ovo je kao predskazanje Velikog Vaskrsa, kazala je jedna devočica. Njena sestra dodaje da je se raduje ovom prazniku pre svega jer je posvećen upravo deci. “Lazar je vaskrsao na današnji dan i za mene je to nešto posebno jer je ovo praznik dece”.

“Na današnji dan je običaj da deca nose venciće na glavi i zvonca oko vrata. Radujem se ovom prazniku i dolazim svake godine,” kazao nam je jedan dečak i podelio sa nam da često dolazi u crkvu. “Volim da dođem u ckrvu i pomolim se za zdravlje svojih najbližih”.

Praznik, Lazareva subota, proslavlja dan kada je Isus Hristos vaskrsao, već četiri dana mrtvog Lazara. To je videlo mnogo ljudi, pa se vest o čudu Hristovom proširila na sve strane. Lazar je potom živeo još trideset godina kao episkop na Kipru, gde je i sahranjen. Na nadgrobnoj ploči pisalo je “Hristov prijatelj”.

Na Lazarevu subotu beru se mlade vrbove grane koje se osveštavaju u crkvi i dele narodu. Zato se današnji praznik zove i Vrbica. Ovo je dan dečje radosti, jer je, prema jevanđelju, Hristos polazeći u Jerusalim rekao: “Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko”. Običaj je da se deca, ukrašena zvončićima i venčićima, lepo obuku, odakle i potiče izreka: “Udesio se, kao za Vrbicu”.

Uz pesmu “Lazarica”, koju su izvele devojčice u narodnoj nošnji, otvorena je humanitarna izložba uskrnjiš jaja, delo  kretivnih mališana. Izložba je humanitarnog karaktera, a sav prihod od prodaje namenjen je deci oboleloj od raka.

“Današnja akcija je organizovana da sakupimo novac za dalji rad NURDOR-a kako bismo pomogli deci i roditeljima. Svaka pomoć je značajna”, kazala je Dragana Mitić  ispred Nurdora.

Komentarišući jučerašnji događaj koji je izazvao burnu reakciju naših sugrađana, kada je nepoznati počinilac polomio štand u porti crkve, namenjen humanitarnoj izložbi,  kazala je da osuđuje taj čin i da nema opravdanja za tako nešto, posebno jer se prikuplja novac za decu obolelu od raka.

U okviru “Vaskršnjih radosti” napravljeno je  i Uskršnje seoce, amlišani će u okviru njega imati prilike da vide tazne životinje iz udruženja ZooPlanet Niš.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 21 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 18 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 14 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 10 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend