Izložbe

Posetioce Noći muzeja očekuje bogat sadržaj na više lokacija u Nišu

Danas počinje tradicionalna manifestacija "Muzeji za deset" koja se ove godine održava pod sloganom "Budućnost muzeja: nove ideje nove prakse" i trajaće do 18. maja. U okviru manifestacije biće obeležena i Evropska noć muzeja, u subotu 15. maja. Narodni muzej u Nišu i Galerija savremene likovne umetnosti pripremili su bogat sadržaj za sve ljubitelje kulture u umetnosti.

U periodu od 12. do 18. maja svi  objekti Narodnog muzeja (Arheološka sala, Ćele kula, Logor “12. februar”, Književno – memorijalna postavka Stevan Sremac / Branko Miljković) radiće po regularnom radnom vremenu. Dok će u Noći muzeja biti otvoreni do 22h.

Tokom Evropske noći Muzeja biće organizovana stručna vođenja u periodu od 17 do 22h. u Logoru 12. februar od 19h biće prikazan dokumentarni film “U žicama lagera Niš” Marije Krstić, dok će 20h  viši kustos Nebojše Ozimića održati predavanje na temu “Osamdeset godina memorijalnog komleksa 12. februar”, saopštili su iz ove ustanove.

U  Književno – memorijalnoj postavci Stevan Sremac / Branko Miljković od  17:00 do 20:00 sati održaće se kreativne radionice namenjene predškolskoj i školskoj populaciji sa ciljem upoznavanja sa baštinom Niša. Radionice će tematski biti povezane sa arheološkim zbirkama a zadatak učesnika biće da, nakon uvodne priče kustosa, izrađuju odabrane predmete. Radionice će organizovati i izvoditi muzejski edukator Ivana Gruden Milentijević, navodi se u saopštenju.

Niška Galerija ove godine učestvuje sa tri izložbe u tri galerijska prostora. U Oficirskom domu 13.maja biće otvorena izložba Radoša Antonijevića pod nazivom “O koristi i šteti istorije za život.” Izložbu čine tri celine: šator u obliku Vidovdanskog hrama (nikad izgrađeni objekat čiji je idejni tvorac Ivan Meštrović,1908), “Šator Dečani” (prema našem manastiru na Kosovu iz XIV veka) i “Na svome mestu stajati” (tri šatora po autentičnim oblicima vrhova Olimpa,Sinaja i Ararata), piše u pozivu Galerije.

Likovna publika će u U Paviljonu u Tvrđavi imati prilike da poseti izložbu  slika Tijane Fišić “0”. Dok će u  Salonu 77 biti prikazana multimedijalna izložba Lidije Antanasijević “Transformatorijum”.

Izložbeni prostori će biti otvoreni od 12 do 18 sati a u Noći muzeja do 22 sata. Takođe, tokom Noći muzeja biće organizovana i vođenja kroz izložbe i to u Salonu 77 u 17 h, u Paviljonu u 18 h, a u Oficirskom domu u 19h. U manifestaciji učestvuje više od šezdeset muzejskih i galerijskih ustanova iz mnogih gradova Srbije. Evropska noć muzeja se ove godine održava po 17, a manifestacija “Muzeji za deset” , sedmi put.

Tokom trajanja manifestacije posetioci ne plaćaju ulaznice.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 10 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 6 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 3 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 59 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend