Izložbe

Povodom državnog praznika, u Arhivu otvorena izložba “Banjaluka, centar Vrbaske banovine“

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Istorijskom arhivu otvorena je izložba "Banjaluka, centar Vrbaske banovine“ koja se realizuje u saradnji sa Arhivom Republike Srpske i Udruženjem arhivskih radnika Republike Srpske. Izložba je otvorena do 15. oktobra, a ulaz je besplatan.

Izložba prati renesansni period u istoriji  Banjaluke od 1929. do 1941. godine kada se naglo razvila. Za razvoj grada zaslužan je Svetislav Tisa Milosavljević, poreklom Nišlija, inače  generalštabni brigadni general i prvi ban Vrbaske banovine.

Kada je po službi došao u Banjaluku, kažu kustosi Tisa je bio razočaran njenim izgledom, a ostalo je zabeleženo da se požalio Kralju Aleksandru da grad pre liči na palanku. To je kako kažu brzo promenio i grad je procvetao.

“Neverovatno je šta je uradio za kratak mandat od 1929. do 1934. Umeo je da iskoristi svoj uticaj i položaj kod Kralja koga je poznavao od ranije iz ratova”, ističe Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske.

Objašnjava da su u Tisino vreme izgrađene velepne palate koje postoje i danas, a značajne su po tome što su odigrale važnu ulogu u stvaranju Republike Srpske.

“U tim palatama su smeštene brojne institucije kada je počeo rat i kada je Banjaluka postala prestonica Republike Srpske”, ističe Stojnić. On objašnjava da se Tisa u vreme njihove izgradnje susreo sa brojnim problemima jer su njegovi politički protivnici uputili pismo Belom dvoru, ističići da se novac neosnovano troši dok narod gladuje.

U vreme Tise Milosavljevića Banjaluka dobija Etnografski muzej, Narodnu biblioteku, Narodno pozorište koje je i danas u funkciji. Grade se mnoge druge zgrade Hipotekarna banka, danas zgrada Predsedništva, Trgovinska industrijska komora, danas Akademija nauk i umetnosti, moderna zgrada Higijenskog zavoda, Bolnicu i preko stotinu škola.

Takođe Banovina u to vreme dobija električnu energiju, modernu kanalizaciju i asfalt.

“U vreme Svetislava Tise Milovanovića napravljeno je više infrastrukturnih objekata nego do tada u čitavoj istoriji grada. Isto tako svi posle Tise nisu napravili toliko objekata koliko je on izgrdio: na destine mostovama, na stotine škola. U tome vreme je otvoren veliki broj  kulturnih institucija i oformljen veliki broj kulturnih društava, cvetala je i štampa kako dnevna tako i specijalizovana”, ispričao je Stojnić.

On dodaje da je Banjaluka od kasabe postala evropski grad, što je i danas, a sve to zahvaljujući viziji jednog Nišlije.

Izložba je otvorena u narednih mesec dana, a ulaz je besplatan.

Sledeće  godine na državni praznik, 15. septembra Nišlije će gostovati u Banjaluci gde će prirediti izložbu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Anouk
Za 0 minuta

I Love You

Anouk
Zak Abel
Za 4 minuta

Less of a Man

Zak Abel
Abba
Za 7 minuta

Don't Shut Me Down

Abba
Tony Bennett, Lady Gaga
Za 11 minut

I Get a Kick Out of You

Tony Bennett, Lady Gaga
Griff
Za 14 minuta

Black Hole

Griff

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend