Izložbe

Povodom državnog praznika, u Arhivu otvorena izložba “Banjaluka, centar Vrbaske banovine“

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Istorijskom arhivu otvorena je izložba "Banjaluka, centar Vrbaske banovine“ koja se realizuje u saradnji sa Arhivom Republike Srpske i Udruženjem arhivskih radnika Republike Srpske. Izložba je otvorena do 15. oktobra, a ulaz je besplatan.

Izložba prati renesansni period u istoriji  Banjaluke od 1929. do 1941. godine kada se naglo razvila. Za razvoj grada zaslužan je Svetislav Tisa Milosavljević, poreklom Nišlija, inače  generalštabni brigadni general i prvi ban Vrbaske banovine.

Kada je po službi došao u Banjaluku, kažu kustosi Tisa je bio razočaran njenim izgledom, a ostalo je zabeleženo da se požalio Kralju Aleksandru da grad pre liči na palanku. To je kako kažu brzo promenio i grad je procvetao.

“Neverovatno je šta je uradio za kratak mandat od 1929. do 1934. Umeo je da iskoristi svoj uticaj i položaj kod Kralja koga je poznavao od ranije iz ratova”, ističe Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske.

Objašnjava da su u Tisino vreme izgrađene velepne palate koje postoje i danas, a značajne su po tome što su odigrale važnu ulogu u stvaranju Republike Srpske.

“U tim palatama su smeštene brojne institucije kada je počeo rat i kada je Banjaluka postala prestonica Republike Srpske”, ističe Stojnić. On objašnjava da se Tisa u vreme njihove izgradnje susreo sa brojnim problemima jer su njegovi politički protivnici uputili pismo Belom dvoru, ističići da se novac neosnovano troši dok narod gladuje.

U vreme Tise Milosavljevića Banjaluka dobija Etnografski muzej, Narodnu biblioteku, Narodno pozorište koje je i danas u funkciji. Grade se mnoge druge zgrade Hipotekarna banka, danas zgrada Predsedništva, Trgovinska industrijska komora, danas Akademija nauk i umetnosti, moderna zgrada Higijenskog zavoda, Bolnicu i preko stotinu škola.

Takođe Banovina u to vreme dobija električnu energiju, modernu kanalizaciju i asfalt.

“U vreme Svetislava Tise Milovanovića napravljeno je više infrastrukturnih objekata nego do tada u čitavoj istoriji grada. Isto tako svi posle Tise nisu napravili toliko objekata koliko je on izgrdio: na destine mostovama, na stotine škola. U tome vreme je otvoren veliki broj  kulturnih institucija i oformljen veliki broj kulturnih društava, cvetala je i štampa kako dnevna tako i specijalizovana”, ispričao je Stojnić.

On dodaje da je Banjaluka od kasabe postala evropski grad, što je i danas, a sve to zahvaljujući viziji jednog Nišlije.

Izložba je otvorena u narednih mesec dana, a ulaz je besplatan.

Sledeće  godine na državni praznik, 15. septembra Nišlije će gostovati u Banjaluci gde će prirediti izložbu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 44 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 41 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 37 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 33 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend