Izložbe

Povratak generala – obeležavanje 145. godišnjice dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju

U Paviljonu u Tvrđavi otvorena je izložba "Povrataka generala" povodom 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca koji su pomagali u Srpsko-turskom ratu. Sadrži fotografije, ilustracije, dokumenta iz ličnog fonda generala Mihaila Černjajeva. Izložba je otvorena do subote, a ulaz je besplatan.

Autor izložbe je  istoričar prof. dr Aleksej Timofejev, čiji se dolazak u Niš očekuju u narednim danima, kada će niškoj publici prirediti sručno vođenje.

Izložba je upriličena povodom jubileja, a u čast  ruskih boraca koji su pomogli u odlobodilačkom ratu. Njima je podignut spomenik kod Aleksinca 1880. godine.

U znak sećanja na jednog od njih čuvenog grofa Rajevskog, koji je Tolstoju bio inspiracija za lik Vronskog u delu “Ana Karenjina”, podignuta je i crkva Svete Trojice, u narodu poznata kao Rajevska.

U narodnom muzeju u Kruševcu gde je izložba prethodno gostovala održana je međunarodna naučno-publicistička konferencija na temu “Uloga ruskih dobrovoljaca u oslobađanju od Turaka -145 godina od herojske pogibije pukovnika Rajevskog”.

Konferencija je imala za cilj razvoj naučnih veza između Rusije i zemalja balkanske regije, pokušaj uspostavljanja istorijske istine i uticaju srpsko-turskog rata 1876-77. godine na eliminaciji turske vladavina na većem delu Balkanskog poluostrva.

Izložba je prikazana beogradskoj publici u Istorijskom muzeju, kao i kruševačkoj u Narodnom muzeju, a zatim je stigla u Niš u okviru dana “Duhovne kulture Rusije u Srbiji”. Izložbu u Nišu realizuju Ambasada Ruske federacije u Republici Srbiji, Ruskim dom u Beogradu, Grad Niš, Galerija savremene likvne umetnosti i Narodni muzej u Nišu.

Dokumenti, fotografije i drugi spisi predstavljeni na izložbi čuvaju se u istorijskom muzeju u Kremlju, u Rusiji.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 44 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 41 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 37 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 33 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend